fbpx

Milyen mérleget, mérőrendszert válasszunk?

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 november 14.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú alkalmazást használnak, a megfelelő mérőrendszer kiválasztása és a megfelelő mérési gyakorlat alkalmazása döntő fontosságú a vállalat eredményes működése szempontjából.

A termék minősége nagymértékben függ a pontos mérésektől

A vállalati stratégiák a célok elérésére és több nyereség realizálására irányulnak. A megfelelően kiválasztott mérleg (mérőrendszer) minimalizálja a pazarlást és sok idő- és pénzmegtakarítást eredményezhet: növeli a termelékenységet és csökkenti az anyagpazarlást. A mérleg beszerzésének kezdeti költsége magas lehet ugyan, de hosszú távon megtérül a megtakarítások révén. A mérlegek és mérőrendszerek szinte valamennyi gazdasági szektorban jelen vannak. Ezek közül nézzük most meg néhány gondolat erejéig az élelmiszeripart. Elterjedt mondás, hogy az igazi szakácsok vagy tapasztalt élelmiszergyártók nem mérnek.

mérleg doboz

 

Az igazság ennek az ellenkezője. Szinte mindent kimérnek a minőségmegőrzés érdekében. A sokéves tapasztalat teszi őket olyan magabiztosnak. Az élelmiszergyártásban elengedhetetlen az alapanyagok megfelelő mérlegelése. Az élelmiszergyártási folyamat termékminősége és általános termelékenysége nagymértékben összefügg a méréssel. A különböző élelmiszergyártó vállalatok a terméktől függően különböző mérési gyakorlatokat alkalmaznak. Ha egy élelmiszergyártó nem használ megfelelő mérleget, akkor elképzelhető, hogy sok pénzt dob ki az ablakon anélkül, hogy észre venné. Ha a mérések nem pontosak, és a szükségesnél nagyobb mennyiséget csomagolnak, nyilvánvaló, hogy ez többe kerül. A termék minősége nagymértékben függ a pontos mérésektől. Egy nagy élelmiszergyártó egységnek konzisztensnek kell lennie termékei mennyiségével és minőségével. A mérlegelés az élelmiszergyártás szinte minden lépésében részt vesz, a nyersanyagtól a csomagolásig.

Az élelmiszergyártás fenti, kiragadott példája is jól szemlélteti, hogy mérlegek és pontos mérések nélkül a mai korszerű gyártási folyamatok elképzelhetetlenek. A következőkben áttekintjük azokat a kérdéseket, amelyek megkönnyítik a megfelelő mérleg kiválasztását.

 

Fontos a jól előkészített kiválasztási folyamat

Új eszközök – így például a mérlegek – beszerzésekor döntően két alapeset szokott előfordulni. Az egyik az, amikor egy új létesítményt látunk el mérőrendszerrel. A másik pedig az, amikor egy meglévő rendszer kerül bővítésre. Érdemes néhány alapvető információt összegyűjteni a mérleggyártóval vagy kereskedővel történő találkozó előtt. Ennek eredményeként olyan értékes információk állnak majd a rendelkezésünkre, mint például a mérlegelési követelmények és a környezeti feltételek ismerete. A gyártóval együtt elemezve biztosítható, hogy a mérleg a legnagyobb pontosságot és a leghosszabb élettartamot érje el. Ezen kívül jelentős időt lehet megtakarítani a kiválasztási folyamatban. Az alábbiakban összeállítottunk egy listát a legfontosabb kérdésekről, amelyekre válaszolni kell.

 

Milyen típusú anyagok kerülnek mérlegelésre?

Első kérdés annak megválaszolása, hogy milyen anyagok mérésére szolgál majd a mérleg. Itt többek között számításba kell venni a méretet, az alakot és az anyagtípust, mert ezek hatással vannak a mérleggyártáskor használt alapanyagok minőségére. Például az élelmiszerek vagy gyógyszerek mérésére szolgáló mérőeszközök elkészítéséhez szükséges alapanyagok árban és teljesítményben jelentősen eltérnek a csavarok és anyák méréséhez használt eszközöknél felhasználtaktól.

mérleg alma

A megfelelő mérleg kiválasztásához és annak méretezéséhez ismernie kell a várható legnagyobb mért tömeget. Ez azért lényeges, mert alultervezés esetén az eszköz meghibásodhat egy nagyobb, méréstartományon felüli tömeg mérésekor. A túlméretezett mérőrendszer egyrészt nem lesz kihasználva, másrészt felesleges kiadást fog jelenteni egy olyan eszköz beszerzése, amelyiknek a felső méréshatára indokolatlanul magas. Milyen környezeti hatásoknak (nedvesség, magas porkoncentráció stb.) lesz kitéve a mérőeszköz? Ez utalhat gyakori lemosásokra vagy letörlésekre, vegyi anyagoknak való kitettségre a gyártási környezetben vagy egyszerűen nedves körülményekre. Bármilyen típusú nedvesség biztonsági problémákat és korróziós veszélyt jelenthet. A fokozott porterhelés hatására, az alkatrészeken keletkező lerakódás ronthatja a mérés hatásfokát. De az ilyen körülményekhez megfelelő mérleg, illetve alkatrészek megválasztása segíthet optimalizálni a mérési folyamatokat.

 

Mekkora a munkakörnyezet hőmérséklete?

A nedvességhez hasonlóan a hőmérséklet is kritikus tényező lehet egy mérleggel kapcsolatban. Például a rozsdamentes acél, amely mind korrózióálló, mind hőálló, jól teljesít nedves körülmények között és magas hőmérsékleten is. Az említett előnyös tulajdonságoknak azonban (fel)ára van. Amennyiben a mérőeszköz nem lesz kitéve nedvesség és/vagy magas hő okozta terhelésnek, akkor egy kevésbé költséges anyag is választható az alkatrészgyártásban.

Az extra meleg környezet a mechanikai alkatrészek hőtágulása miatt hatással lehet a mérési pontosságra. A műanyag alkatrészek vonatkozásában alkalmazhatósága is kérdéses lehet.

 

Finomítás a gyártóval történő konzultáció során

A fenti kérdések köre természetesen nem teljes körű. Inkább csak egyfajta keretet adnak, mint például a labdarúgó pályán a felrajzolt oldal- és alapvonalak. A finomítás a gyártóval történő konzultáció során fog megtörténni. Azonban a fenti alapkérdések minél mélyebb szinten történő megválaszolása is szükséges ahhoz, hogy amikor létrejön a találkozó a mérlegkereskedővel vagy a gyártóval, akkor gyorsan megtörténhessen a legoptimálisabb mérőrendszer kiválasztása. Az is fontos, hogy olyan kereskedő vagy gyártó kerüljön kiválasztásra, amelyik kellő tapasztalattal rendelkezik az adott iparágban. Tekintettel arra, hogy ő további olyan dolgokra is felhívhatja a figyelmet, amelyeket esetleg az előzetes igényfelmérésünk során figyelmen kívül hagytunk.

 

Czékus Mihály