fbpx

A begyűjtött hulladék nyolc százaléka csomagolási anyag

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 24.

A tavaly begyűjtött hulladéknak csak 8 százaléka csomagolási anyag és egy százaléka üveg. A hulladék nagy részét még mindig szelektálás nélkül gyűjtik, 75 százaléka vegyes, 9 százaléka bio- és zöld, 4 százaléka lom, 3 százaléka pedig az egyéb kategóriába tartozik.

 

Karton csomagolóanyag, mint hulladék
Évről évre egyre több hulladékot termelünk, bár az utolsó évben a növekedés üteme csökkent (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

 

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleménye

2020-ban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében összegyűjtött települési hulladék mennyisége 3,245 millió tonna volt, ebből 1,088 millió tonnát adtak át a hasznosításra, ami 29,3 százalékkal több az előző évhez képest

A koronavírus-járvány gazdasági hatásaira vezethető vissza, hogy a korábbi években a közszolgáltatás körében begyűjtött hulladék mennyiségének emelkedése 2020-ban megtorpant: 2018-ban 3,011 millió tonna, 2019-ben 3,242 millió tonna, míg 2020-ban 3,245 millió tonna hulladékot gyűjtöttek be.

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az eseményt idén november 21-28. között rendezik, célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosítás fontosságára.

Ezen a héten Magyarországon is részt lehet venni olyan eseményeken, ahol a fő téma a fenntartható hulladékgazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés, a műanyagok újrahasznosítása vagy a csomagolásmentes vásárlás.

 

2021-ben módosult hulladéktörvény

Az új jogszabály a hulladékot – a körforgásos gazdaságra átállás jegyében – nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már az előállításnál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve ahol lehetséges, ott minél nagyobb arányban használják azt alapanyagként.

A szabályozás az italcsomagolások újrahasznosítása területén is előrelépést jelent, 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat.

Az illegális szemétlerakás megakadályozása és a természeti környezet megóvása érdekében pedig a jogszabály szigorúbb szankciórendszert vezet be.

 

Hulladékfeldolgozás (Videó: Horizont Média)

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc