fbpx

A durva áremelkedés felborítja a közbeszerzés józan rendjét

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 02.

Ha a közbeszerzési megállapodás nem teszi – márpedig nem teszi – lehetővé a mostani áremelkedések kezelését, az vállalkozások tömegét sodorhatja veszteséges teljesítésbe. Sőt, egyre többször leállítja a küszöbön álló projekteket is, ami végső soron az egész gazdaság lassulásához vezet. Sokan most a törvényhozás beavatkozására várnak, hátha hazánkban is megjelenik a nyugati szemlélet.

 

50-100-többszáz százalékot már nem tud kezelni a rendszer…

Egyre több vállalatvezetői szerint az idén itthon is elszabaduló árak már közvetlenül veszélyeztetik a közbeszerzési megrendelésre dolgozó cégek működését. A tendereztetés tágabb jogi szabályozása lehetővé tesz szűk határokat – általában párszázalékos mértékig – az eredetileg vállalt árak módosítására. Csakhogy most nem 5-10 százalékok repkednek a gazdaságban, hanem 30-40-80 vagy akár többszáz százalékos drágulásokat tapasztalunk. Mindez az egész világkereskedelmi meta-termékláncon végigvonul. Ha például csak a tengeri fuvarozás 5-6-szoros konténerdíj-emelkedését, a gázárak vagy cellulóz-alapanyagok árának emelkedését vesszük, ezek végiggyűrűznek termékféleségek sokaságán. Ha pedig a vállalt teljesítésben egy-egy alapanyagféleség például 50-80 vagy még nagyobb százalékban drágul, máris boríthatja az eredetileg vállalt árat – az egész teljesítést.

 

munkások
Irreális magasságokban az árak. A merev közbeszerzési szabályok nem segítik előre a folyamatokat

 

Figyelembe kellene venni a valóságot

Nemrég többek között Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt arról a Magyar Vasútnak, hogy rövid távon a költségeik és így a ma adott áraik is jelentősen romlanak a korábbi évekhez képest. A szakember rámutatott: a világgazdasági tendenciákat előbb-utóbb a tenderkiírásokban is figyelembe kell venni, és többek közt magasabb árakkal kell számolnia a kiíróknak. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke. Orgován Katalin szerint például a nyomdák, csomagolóanyag-gyártók azért is kényszerülnek áthárítani a költségnövekedést a megrendelőkre és végfelhasználókra, mert nemhogy nem segíti, nehezíti a dolgukat a hazai közbeszerzési jogszabályi környezet (interjúnkat a Transpack decemberben megjelenő számában olvashatják részletesen). A papír-alapanyagok ára például idén 40-80, a raklapoké 100 százalékkal drágult. Ekkora növekedést lehetetlen kigazdálkodni, és lehetetlen „menet közben” egy közbeszerzési teljesítési folyamatban „lenyelni”.

 

Ha minden borul…

A vállalkozások ilyenkor két dolgot tehetnek. Vagy megkockáztatják, hogy mégis visszalépnek a teljesítéstől. Ha ez egyoldalúan, szabálytalanul megy végbe, akkor a céget egy sor súlyos szankció sújtja jár a hatóságok részéről, és a cég akár évekre kinyírhatja magát a piacon. A másik „megoldás” természetesen a gyakoribb: a megbízott végigviszi a teljesítést, és lenyeli a veszteséget.

Csakhogy a probléma a megrendelőket is sújtja. Jekő Attila pályázati projektmenedzsment szakember szerint például az önkormányzati szférában sokszor azért hiúsulnak meg beruházások, mert az áremelésektől tartva cégek már el sem indulnak egyes tendereken. Köztudott, hogy a procedúra, a kivitelezés sokszor olyan hosszú ideig elnyúlik, amit még normál esetben is érinthet egy időközbeni áremelés. Csakhogy a mostani poszt-Covid világgazdasági és logisztikai viszonyok között nem „normál eset” van, hanem globális káosz, ahol hónapok alatt kialakulhatnak súlyos ár- és költségnövekedések.

 

A nyugati modell kezelné az anomáliát

Orgován Katalin szerint Nyugat- és Észak-Európában a közbeszerzésekben van mód a váratlan nagyarányú áremelkedések kezelésére. A nyugati kultúrában a megrendelő kifejezetten kitér az ilyen anomáliák megnyugtató rendezésére: vissza lehet vonni a közbeszerzést, vagy lehet egy garantált profitot beépíteni arra az esetre, ha a gyártó objektív okok miatt képtelen tartani az árat. Sokan abban bíznak most, hogy a több gazdasági ágazatot egyszerre sújtó hazai tapasztalatok előbb-utóbb olyan törvénymódosítást eredményeznek, ami a közbeszerzések terén segít kezelni az ilyen váratlan helyzeteket. Piegelné Dr. Csényi Magdolna jogász szerint fontos volna, hogy a megbízói és megbízotti körben mind többen megismerjék a járványhelyzetre reflektáló szabályozást. A közbeszerzési szakértő szerint az új hatósági állásfoglalások kifinomultan kezelik a felmerülő problémákat, a vis major definíciója sem mereven precíz meghatározás; de természetesen előfordulhatnak olyan egyedi esetek, amiket a szabályozás sem tud kezelni.

 

Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán