fbpx

Csomagolás: arculatváltás rasszizmus miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 14.

Hogy egy világhírűvé vált fekete szolgáló reklámarcként való szerepeltetése rasszizmus-e, arról vég nélkül lehet vitázni. Most mindenesetre a híres Uncle Ben’s termékek leveszik a rokonszenves ábrázatú, ősz hajú férfi portréját a csomagolás tetejéről.

 

csomagolás, Unle Ben

 

Arckép nélkül méltányos lesz

„A márka neve és arculata egyenlőtlenségekre enged következtetni, ezért 2022 januárjától az Uncle Ben’s termékek a jól ismert színekben, de Ben bácsi arcképe nélkül, Ben’s Original márkanéven lesznek megtalálhatók a boltok polcain”, írja közleményében a cég hazai képviselete. A cég szerint a márkával azonosított korábbi, rasszista sztereotípiákra alkalmas arckép és márkanév eltávolítása hozzájárul a méltányosabb ábrázoláshoz, valamint jelzi a márka törekvését egy nyitottabb és elfogadóbb jövő megteremtéséért – adta tovább a Kreatív.

 

Frank tényleg szakács volt

Az eredetileg egy texasi rizstermesztő után elnevezett Uncle Ben a kritikusok szerint szolgálószerepben mutat be egy fekete férfit. A márka arculata egyébként nem is egy Ben, hanem egy Frank (Brown) nevű férfit ábrázolt, aki szakácsként és felszolgálóként dolgozott. A csomagolások lecserélése világszerte 2021-ben már elkezdődött; a magyarországi boltok polcain 2022 januárjától jelennek meg a megújult termékek.

A csomagolások világába is betörő politikai korrektség és az arculat kérdése mind gyakrabban szerepel a kereskedelem, a grafikai tervezés szempontjai között.