fbpx

Szemét vagy hulladék? A kisokos segíti ennek eldöntését

Írta: Csomor Zsolt - 2022 január 21.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kisokos formájában tette közzé, hogy az egyes szelektív hulladékfajtákba milyen tárgyak tartoznak. A nemrég közzétett útmutató abban segít, hogy ha már valamit muszáj kidobni, és azt szelektíven tesszük, akkor úgy tegyük, hogy annak értelme is legyen.

 

műanyag szatyor üveg palack szeméttároló

 

Szelektív gyűjtéssel értéket teremthetünk

A hulladékból még érték teremthető, visszakapcsolható a gazdasági körforgásba. Amikor ezt az értékteremtő lehetőséget elszalasztjuk, akkor lesz valójában szemét a fogyasztási cikkeinkből.

A hulladékok szelektív gyűjtésével és nyersanyagként való felhasználásával jelentős energiát takaríthatunk meg, és számos környezetszennyező technológiától óvjuk meg a környezetünket. A használt PET-palackokból például az újrahasznosítás során szintetikus anyagú ruhákat és táskákat készítenek – olvasható az MNB oldalán. Számos nagy világmárkánál találhatunk már ilyen termékeket.

Hogy melyek azok a hulladékfajták, amelyeket elkülönítve gyűjthetünk a valóban szemétként végzőktől vagy a veszélyes hulladékoktól, egy táblázat segítségével IDE kattintva megtudhatja.

Járjunk utána, hogy lakóhelyünk vagy munkahelyünk közelében hol található szelektív kuka, gyűjtősziget, hulladékudvar vagy újrahasználati központ, és ne legyünk restek elvinni oda a hulladékunkat, amelyek így új életet kezdhetnek. A veszélyes hulladék leadható a hulladékudvarokban vagy az önkormányzat által szervezett veszélyeshulladék-gyűjtő akciók keretében, melynek helyéről, idejéről az illetékes önkormányzat ad felvilágosítást.

Persze a legjobb lenne, ha minél nagyobb mértékben csökkentük otthonunkban az hulladék mennyiségét.

 

Összeállította: Csomor Zsolt