fbpx

Nagy jövő előtt állhat a papírpalack

Írta: Csomor Zsolt - 2021 május 13.

Néhány hónappal ezelőtt röppent fel a szenzációs hír, miszerint a Coca-Cola az első papírból készülő palackjait teszteli. A papírpalack prototípusát egy dán cég készítette extraerős papírból, mikro mm-ben mérhető műanyag réteggel kiegészítve.

 

A cél, hogy egyáltalán ne tartalmazzon műanyagot

A hosszú távú cél, hogy a palackok teljes egészében műanyagtól mentesen készüljenek úgy, hogy azok lezárás után magukban tartsák a szénsavat, és a papír alapanyag semmilyen formában ne „induljon meg” a palackban lévő folyadékba.

 

papírpalack búza nád
Kép forrása: CHANTAL LE ROUX

 

A nagy óriás – a Coca-Cola – mellett számos más iparágban ismert multinacionális cég is arra törekszik, hogy egyedül vagy másokkal kooperációban megoldásra jussanak abban, hogy a műanyagból készült palackjaikat papírból készült termékekre cseréljék – olvasható a millerpack.hu oldalon. Ennek számos olyan fejlesztési és tesztelési aspektusa van, melyet az iparágak terméktől függően saját maguk szájíze szerint kell, hogy alakítsanak. Más a folyékony vegyszer, más a szilárd halmazállapotú mosószer, más a szénsavas vagy szénsavmentes folyadék, stb. igénye. Különböző termékek különböző ideig kell, hogy kitartsanak a papírból készült csomagolóanyagokban.

Valószínűsíthető, hogy a gyártók a műanyag palackokon túlmenően idővel az összes üvegből készült palackot, csomagolóanyagot, a dobozos üdítőkhöz használt alumíniumot papírra, papír alapúra szeretnék cserélni.