fbpx

Többször használható elviteles rendszerrel védhetjük a bolygónkat

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 13.

2007 óta az ENSZ javaslatára minden évben május 15-én tartják világszerte a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot. A kezdeményezéshez csatlakozik hazánkban az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is, aki létrehozta a többször használható elviteles rendszert.

 

Ideje tenni a bolygónkért

A műanyagszennyezés okozta problémáról naponta hallhatunk. Az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait, aminek jelentős része élelmiszerek csomagolóanyaga, valamint elviteles dobozok.

 

többször használható ételtároló doboz
A vírus első félévében duplájára nőtt az elviteles dobozok forgalma

 

Az Ocean’s Conservancy által 2020-ban szervezett nemzetközi óceánpart tisztító akció alatt talált hulladékok között a nyolcadik leggyakoribb az egyszer használatos elviteles doboz volt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete  számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy: ha ezeket a szemétre került dobozokat egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne.

A koronavírus-járvány okozta korlátozások hatására megnövekedett az étel házhoz szállítása és elvitele, így az egyszer használatos csomagolóanyagok használata is. A vírus első félévében az egyik legnagyobb hazai csomagolóanyag forgalmazó adatai szerint az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt, ez a probléma hívta életre a RAKUN Dobozközösség projektet is.

 

A vendégek és vendéglátók körében is sikeres

„A Felelős Gasztrohős Alapítvány csapata 2021 óta dolgozik a vendéglátóhelyek ökológiai lábnyomának csökkentésén, melynek egyik része a hulladékcsökkentés. Tapasztaltuk, hogy mind a vendéglátóhelyek, mind a vendégek keresik a jól működő, költséghatékony, környezetbarát alternatívát az elviteles dobozok kiváltására.

 

többször használható ételtároló doboz
A rendszer indulása óta egy 9 emeletes háznyi egyutas műanyag dobozt spóroltak a dobozközösség tagjai

 

A RAKUN Dobozközösség ezeket az igényeket elégíti ki olyan körkörös rendszerrel, amely egyszerűen használható mindkét fél számára és biztonságos megoldást nyújt a vírus alatt is.” – mondta el Szabó Eszter, a RAKUN Kft. kommunikációs munkatársa.

Az újrahasználati rendszerrel – melynek működéséről, és az elfogadóhelyekről további információt a projekt honlapján találhatunk – indulása óta egy 9 emeletes háznyi  egyutas műanyagdobozt spóroltak meg a dobozközösség tagjai. A RAKUN Dobozközösség csapata a  Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap hetében arra buzdítja a lakosságot, hogy tegyen egy környezettudatos lépést a bolygóért, például azzal, hogy csatlakozik a többször használható dobozrendszerhez.

 

Összeállította: Csomor Zsolt

Képek forrása: Kőfaragó Zsuzsi