fbpx

Jobb a műanyagnál: tálalótálcák cukornádrostból

Írta: Kristóf Imre - 2022 május 09.

Van már eldobható, sőt többször is felhasználható evőeszközük, tálakat, poharakat is forgalmaznak. Céljuk a műanyag hulladékok visszaszorítása a HoReCa szektorban, ezért készítenek és forgalmaznak környezetbarát, 100%-ban lebomló csomagolóanyagokat, valamint többször is felhasználható evőeszközöket.

Stílszerűen, papírkartonból készült standján mutatta be termékeit az Ökosys Zrt.  a  Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon. – Ezek a termékek attól lesznek környezetbarátak, hogy újrahasznosított alapanyagot tartalmaznak, illetve olyan anyagokból készülnek, amelyeknek a komposztálása nemcsak ipari, hanem házi komposzttal is megvalósítható. Mivel teljesen műanyagmentes egy jelentős részük, a környezeti terhelésük nulla, illetve csekély– mondja stábunknak Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. ügyvezetője.

Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. ügyvezetője
Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. ügyvezetője

Versenydíjas tálak

Az ételek csomagolására használt alumínium vagy műanyag habtálak kiváltására cukornád rostból forgalmazzák a házi komposztban is lebomló, környezetbarát tálakat. Az Ökosys Zrt. ezért a termékéért rangos elismerést is kapott.Szeretném kiemelni például ezeket a többszemélyes tálakat, amelyekkel nagy örömünkre 3. díjat nyertünk az Innovációs Termékversenyen a Sirha szakkiállításon. Ezek a termékek az alumínium és a habtálca helyettesítésére szolgálnak, és nemcsak az a jó bennük, hogy környezetbarátak, hanem költséghatékonyak és praktikusak is. 

Komposztálható tálak
Komposztálható tálak

Olyan, mint a műanyag

A műanyag csomagolóanyagok kiváltásánál problémát okozhat az a környezetbarát termék, ami ugyanúgy néz ki, mint a műanyag. A szelektíven gyűjtött hulladékba kerülve ugyanis károsíthatja annak újrahasznosítását. – Egyik termékkörünk vitára adhat okot azért, mert nem nagyon ismerik még az emberek, és nem is tudják, hogy mit lehet kezdeni velük. Ezek a PLA termékeink, mint például ez a kis salátástál. Ezek a termékek ipari körülmények között komposztálhatóak. Ami problémát okozhat, hogy összekeverhetőek a hagyományos műanyaggal, ezért például a PET újrahasznosítását károsíthatja. De ez véleményem szerint megfelelő jelöléssel és annak kommunikációjával kezelhető.

PLA salátástálak
PLA salátástálak

 Elmosogatható evőeszközök

Hasonló a CPLA termékkörünk, amik többségében evőeszközök. A vendéglátósok tudják, hogy a fa evőeszközökkel nem túl jó elfogyasztani az ételt, a CPLA evőeszköz viszont megoldás lehet, mert hasonlít a hagyományos műanyaghoz. Ezek is ipari körülmények között komposztálhatóak, de a nálunk forgalmazott CPLA evőeszközök többször is használhatóak, gépi mosogatással is elmoshatók.

CPLA evőeszközök
CPLA evőeszközök

Ökotermék = 100%-ban inkább környezetbarát vagy lebontható

A már több mint két évtizede működő vállalkozás, 2014-ben megalapította az Ökotermék márkát. Az ezzel a márkajelzéssel ellátott termékcsoportok 100%-ban lebomló, környezetbarát termékek, melyek helyettesítői lehetnek a jelenleg elterjedt műanyagoknak. Az Ökosys Zrt. már 22 éve működő vállalkozás. A termékgyártáson és -forgalmazáson kívül szaktanácsadással, szolgáltatással is foglalkozunk. Ez rendkívül jól kiegészíti a tevékenységünket, mert tudunk segíteni abban, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb a partnerünk számára vagy akár élelmiszerbiztonsági szempontból is tudunk javaslatokat adni tette hozzá Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. ügyvezetője.

Fotók: Horizont Média/Kristóf Imre