fbpx

Új utak nyílnak: meglepően optimista a logisztikai vezető

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 25.

A Covid és az oroszok háborús pusztításai miatt új útvonalakat, megoldásokat kénytelen felfedezni az európai logisztikai szektor. És a jelek szerint ez sikerül is.

kamion az autópályán

Nincs ok pánikra

Untig ismételt a helyzetértékelés: mire a Covid miatt egycsapásra összeomló globális logisztikai, szállítmányozási láncok újraépülhettek volna, jött az oroszok ukrajnai ámokfutása. Az árak-költségek emelkedése, az áruellátási zavarok és az ellátási láncok megszakadása ezúttal is a logisztikai szektorban mutatta meg először a hatását. Mégis optimistán látja az általános európai helyzetet az AsstrA EU-s regionális igazgatója. Andrzej Iwanow-Kołakowski szerint nincs ok pánikra, mert az európai iparág széles és mély, s egy jó logisztikai cég mindig találhat benne új ügyfeleket.

Új útvonalakat fedeztek fel

Iwanow-Kołakowski a saját cége kitekintése révén azt tapasztalja, hogy partnereik a Közel-Kelet és Ázsia felé is új útvonalakat fedeztek fel. Csehország és Németország között 16%-kal, Franciaország és Törökország között 487%-kal, Kína és Törökország között 343%-kal, Kína és Németország között 248%-kal, Németország és Románia között pedig 52%-kal több fuvarozási megrendelés érkezett.

A megrendelések mennyisége növekszik minden szállítási módnál. 2021-hez képest 2022-ben 17%-kal több tengeri, 30%-kal több légi, 68%-kal több vasúti és 22%-kal több közúti árufuvarozási megrendelésük volt.

Áthárítható költségek, egyensúly

A logisztikai vezető szerint az ár- és költségnövekedések növeli a béreket és a működési költségeket, de ezek egy éppen a keresletnövekedés miatt ezek nagy része áthárítható az ügyfelekre. Persze fontos az egyensúly fenntartása érdekében a folyamatoptimalizálás és az innovatív megoldásokon alkalmazása. Iwanow-Kołakowski szerint az európai gazdaság és az egész szállítmányozási ágazat komoly akadályok és egyben izgalmas lehetőségek előtt áll. A keleti piacokkal folytatott kereskedelem visszaesett, de más piacokon nagy lehetőségek rejlenek.