fbpx

Közösen dolgoznak a VFP Systems robotjai

Írta: Kristóf Imre - 2022 július 26.

Csak be kell programozni, és éjjel-nappal palettáznak a VFP Systems Kft. robotjai. Amikor készen van a paletta, egy másik robot, az autonóm villás emelő a kívánt helyszínre szállítja azt. Az egymással együttműködni képes robotokat a MACH-TECH és Ipar Napjai szakkiállításon mutatták be a nagyközönségnek.

Kollaboratív robotok

Fáradhatatlanul és milliméter pontosan palettázza a robotkar a dobozokat a VFP Systems Kft. kiállítási standján. Az elkészült raklapot óramű pontossággal szállítja tovább a villás emelővel felszerelt másik robot. A korábban megszokott védőkorlátot sem igényli már ez az új típus, ezért szabadon rakodnak és szállítanak a területen.

A rendszer előnye, hogy a munkavégzés során nélkülözni tudja az embert. A rakodási és a szállítási feladatokat – akár emberek közelében is – biztonságosan el tudják végezni a robotjaink. Az iparnak számos területén használhatóak: ahol raklapokat a pontból b pontba kell mozgatni, dobozokat, szállítmányokat kell pakolni, esetleg raklapokat szétbontani, vagy raklapokat építeni – ismertette lapunknak Dobner András, a VFP Systems Kft. robotika és intralogisztikai üzletágvezetője.

Dobner András
Dobner András, a VFP Systems Kft. robotika és intralogisztikai üzletágvezetője

Szállítópálya rendszerek

A kollaboratív robotok mellett kisebb távolságú anyagszállításokra is mutatott be a cég különböző szállítópálya rendszereket.

– A kis okos gyárunk, az általunk smart minifactory-nek nevezett bemutatócellánkban látható egy kollaboratív robotkar, amely Henkel adagolástechnikával van felszerelve, és kiadagolási műveletet hajt végre. A kis gyártósorunkon a paletták különböző fajta szállítópálya-típusokon közlekednek. Be tudjuk mutatni az ikerhevederes, görgős és láncos szállítópályát, valamint egy lift modult is.

Szállítópálya-rendszerek
Szállítópálya-rendszerek

Kívánság szerint

A különféle méretű, súlyú és anyagú termékek szállítása eltérő anyagmozgatási technológiát és gépesítést kíván. Ennek megfelelően kell kiválasztani az alkalmazott géptípusokat.

– Az anyagáramlási igény függvényében más és más technológiát javaslunk alkalmazni. Távoli szállításra, többszáz méteres, akár kilométeres távolságokra autonóm robotokat javaslunk, rövidebb távolságokra, nagyfrekvenciás anyagmozgatásra pedig szállítópálya-rendszereket. Minden partner más, és a megoldandó feladat is különböző. Mi azért vagyunk, hogy ezekre a kérdésekre, egyedi feladatokra választ adjunk szakértőink segítségével – tette hozzá Dobner András, a VFP Systems Kft. robotika és intralogisztikai üzletágvezetője.

Fotók/videó: Horizont Média/Kristóf Imre