Bezárás

Automatizálás a digitálisan integráltabb raktározási folyamatokért

Írta: - 2022 szeptember 20. -Hirdetés

A Covid-19 világjárvány jelentős változásokat hozott mind a vállalatok működése, mind a fogyasztók vásárlási szokásai tekintetében. Az e-kereskedelem és az omnichannel fellendülésének eredményeként minden cégnek agilisabb és gyorsabb ütemű ellátási láncra van szüksége, hogy ki tudják szolgálni a logisztikával és ellátási lánccal kapcsolatos megnövekedett elvárásokat.

A kézi és automatizálási raktári műveletek közti teljesítménykülönbség

Kézi raktározás

A klasszikus, emberi munkaerő által üzemeltetett raktározási rendszerek több száz éve működő és jól bevált stratégiának számítanak.  Ez a digitális beavatkozásokat javarészt mellőző megközelítés viszonylag kevés technológiai befektetést igényel, ami mindenképp az előnyei közé sorolható. Sajnos azonban napjaink egyre inkább növekvő fogyasztói igényeinek kiszolgálására a szisztéma egyrészt már nem elegendő, másrészt jelentős emberi és anyagi erőforrásokat von el a vállalattól az egyes folyamatok biztosítására, mint például a készletellenőrzés. Nem is beszélve arról, hogy az emberi hibafaktor is mindig ott leselkedik a háttérben.

Automatizált raktározás

Az automatizált raktározás ezzel szemben minimális emberi beavatkozással megvalósítható. Ezen komplex digitális technológia hatékonyan képes mozgatni a raktárkészletet, és intelligens algoritmusok segítségével gyors döntéseket tud hozni. A használatából több előny származik: számos napi feladat emberi beavatkozás nélkül elvégezhető, a készletfrissítések gyorsabbak és pontosabbak lesznek, valamint növelhető a termelékenység. Az emberi hibák kiküszöbölésének köszönhetően pedig javul a logisztikai biztonság, amely elengedhetetlen az e-kereskedelem nonstop jellegéhez.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel nincs két egyforma felépítésű vállalkozás, ezért ez a raktározási stratégia nem mindenki számára jelent ideális megoldást. Az automatizálás ugyanis egyrészt mindig tőkebefektetést igényel, valamint olyan logisztikai folyamatok kialakítását, amelyek lépést tudnak tartani a technológiával. Emellett az automatizált raktározás a kézi változattól eltérő készségeket igényel, amelyek magukba foglalják a továbbképzés szükségességét.

Milyen következtetések vonhatók le az ellátási lánc döntéshozóinak?

Az automatizált raktározás – különösen napjaink digitális környezeti körülményeit figyelembe véve – felbecsülhetetlen előnyökkel járhat egy vállalkozás számára. Természetesen olyan praktika nem létezik, amely minden cég számára egyformán megfelelő – előfordulhat, hogy épp a kézi és az automatizált stratégia keveréke jelenti majd a választ az egyes logisztikai kihívások teljesítésére.

A logisztikai folyamatok egyes aspektusainak optimalizálása viszont minden cég számára lehetséges, amelyekkel tartós és költséghatékony eredmények érhetők el, legyen szó automatikus vagy kézi raktározásról. Csak egy példát említve: a Schoeller Allibert újrafelhasználható műanyag csomagolásai, kézi vagy összecsukható konténerei, műanyag raklapjai és IBC konténerei mind a két technológiához remekül illeszkednek, és a segítségükkel eredményesen támogathatók az ellátási lánc raktározási és szállítási folyamatai.