fbpx

Vasúti áruszállítás: nő a kapacitás kelet felől

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 25.

A háború miatt tartósan számítani lehet és kell a forgalom növekedésére.

Felértékelődik a nyugati logisztikai térség

A kormány olyan fejlesztések tervezésén és kivitelezésén dolgozik, amelyek segítik a logisztikát, hogy az nagyobb mértékben tudjon hozzájárulni a nemzetgazdasághoz. „A háború alapvetően rendezi át a térség logisztikai kilátásait. Ez a jövőben is így marad, nem tudjuk mennyi ideig, de egyre inkább úgy látszik, hogy a háborúnak nem lesz egyhamar vége, ezért felértékelődtek Ukrajna nyugati határai” – hangsúlyozta felszólalásában Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MLSZKSZ szervezésében megrendezett Kelet-Európai Intermodális Konferencián, Budapesten. Hozzátette, hogy a tengeri gabonaszállításról szóló megállapodás nagyon törékeny – tudósít a logisztikai szervezet honlapja.

Folynak a tárgyalások

Részben az Ukrajna elleni orosz háború elhúzódása miatt a kormány tízmilliárdos nagyságrendű forrást biztosított ahhoz, hogy Záhony térségében a korábban elmaradt vasúti fejlesztéseket pótolni lehessen. A kapacitás növelésére ugyanis az ukrán gabonaszállítmányok miatt nagy szükség van. A Fényeslitkén idén elkészült East-West Gate intermodális terminál új dimenzióba emeli a térség lehetőségeit, jelenleg is folynak a tárgyalások az ukránokkal, hogyan tudják teljesen kihasználni.

Tárgyalnak a kárpátaljai hatóságokkal, hogy a záhonyi közúti teherforgalom tehermentesítésére nyissák meg a beregsurányi határátkelőt a 7,5 tonnás teherjárművek előtt, ebben az év végéig biztosan lesz előrelépés – jelezte az államtitkár.