Négy országot szolgál ki az új logisztikai központ

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 08.

A legnagyobb egyterű logisztikai központ hazánkban – felavatták a négy ország JYSK áruházait kiszolgáló egységet Ecseren.

A logisztikai központ ünnepélyes átadása
A logisztikai központ ünnepélyes megnyitója: szalagátvágás a JYSK menedzsmentje és Magyar Levente miniszter-helyettes részvételével (fotó: JYSK)

Teljes gőzzel beindult a JYSK üzletlánc új ecseri elosztóközpontja

Októberben álltak munkába a 43 méteres magasraktárak is: a teljesen automatizált tornyokban egyelőre 13 ezer raklapnyi áru kapott helyet, de több mint 200 ezer palettát bírnak el.

A 143 ezer négyzetméteres (ez közel 20 focipálya nagyság) központba hetente 150 kamion gördül be, ez a szám folyamatosan emelkedik, pár hónap múlva a duplájára nő. A 200 millió eurós beruházásból létrejött logisztikai bázis az ország legnagyobb ilyen létesítménye.

A létesítmény áruátvevő és árukiadó rámpákat, valamint irodaépületet is magába foglal egy 560 ezer négyzetméteres telken. Az elosztóközpont maga 800 méter széles, 189 kamion fogadására alkalmas kapuja van, és csak az anyagmozgató rendszer 2,5 kilométer hosszú. A telken pedig elegendő hely van, hogy akár még két magasraktár is felépüljön, ezzel pedig meg lehetne duplázni a tárolási kapacitást.

Ősztől a magyar üzletek mellett már Horvátország, Szlovákia és Szlovénia üzleteit is innen látják el, jövőre pedig az online rendeléseket is Ecserről szolgálják ki, ennek köszönhetően az áruházlánc régiós központja lesz Magyarország.

A 200 millió eurós beruházás a HIPA támogatásával jött létre

A nyitó ünnepségen Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy a logisztika nagy szerepet játszik Magyarország gazdaságában, az idei első félévben a logisztikai ágazat adja a szolgáltatások exportjának a harmadát.

A JYSK sokadik azoknak a vállalatoknak a sorában, amelyek Magyarországot választották regionális központjuknak. Ráadásul az áruházlánc hatalmas fejlesztése energetikai szempontból is példaértékű módon valósult meg, számos zöld megoldás működik a központban is, amelyek a jelenlegi helyzetben különösen fontos.

„A magasraktárak beindulásával fontos mérföldkőhöz értünk el, ugyanis régiós szinten is meghatározó része lett a JYSK európai logisztikájának az Ecseren épült elosztóközpont. Az új bázis négy ország több mint 200 áruházát látja el áruval. … A high-tech elosztóközpont a vállalat folyamatos növekedése miatt jött létre, nagy öröm számunkra, hogy ez a jelentős beruházás Magyarországon valósulhatott meg” – mondta Jaroslaw Sobczyk, a JYSK ecseri logisztikai központjának vezetője.

Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Ausztriáért és Görögországért felelős country managere hozzátette, hogy az ecseri központból jelenleg összesen 220 egységet látnak el: 92 magyar üzletet, 53 horvát, 50 szlovák és 25 szlovén üzletet. Jelenleg 700 különböző terméktípus van raktáron, azonban ezeknek a száma naponta nő, a cél egyébként a 6 ezer különböző termék elérése. Éves szinten annyi raklapot mozgatnak, amiből összefüggő utat lehetne építeni Budapest és a Brabrandban található dán központ között.

Automatizált raktár
Automatizált gépek segítik a csomagok mozgatását a logisztikai folyamatokban (fotó: JYSK)

A központ a JYSK fenntarthatósági céljainak eléréséhez is hozzájárul

Kiskereskedelmi cégként ugyanis a kibocsátás nagy része a termékeket előállító gyárakból, valamint a szállításból származik. Az ecseri létesítmény beindításával a JYSK évi 4,5 millió kilométer közúti teherfuvarozást tud megspórolni, ez évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot jelent.

Emellett magában a központban is több zöld megoldást alkalmaznak: a tetőn hatezer négyzetméteren telepítettek napelemeket, a melegvíz-ellátást napkollektorokkal támogatják, a fűtési igényt hőszivattyúval csökkentik.

Az elosztóközpontban csak elektromos targoncák vannak, a parkolóban pedig elektromosautó-töltők várják a JYSK dolgozóit.

Forrás: JYSK