fbpx

Értéket teremtünk hulladékból

Írta: Transpack-2022/V. lapszám cikke - 2022 november 09.

A mezőtúri Plastik re-Produkt Kft. 2009 óta foglalkozik hulladékkezeléssel, és évente mintegy 700 tonna műanyagból gyárt prémium minőségű regranulátumot és újrahasznosított termékeket. Emellett Magyarországon elsőként hívták életre a Recycling Centert is, amellyel a fenntartható gazdaságot és a környezettudatosságot igyekeznek bemutatni. Mindemellett összefogják hazánk gyártóit, melyek újrahasznosított anyagból készítik termékeiket. Ezzel is erősítve a fenntarthatóságot a hazai iparágakban.

Komplex hulladékkezelésirendszert kínálunk

A Plastik re-Produkt Kft. egy, a környezetvédelem iránt elkötelezett családi vállalkozás: ez azonnal feltűnt számomra, miután beléptem a Recycling Center bemutatótermének az ajtaján. Nagy Zsolt és felesége, Beregszászi Antónia látja el az ügyvezetői feladatokat. Zsolt testvére, Nagy Kriszta pedig a marketingmenedzseri pozíciót tölti be a vállalatnál. Zsoltot megkértem, hogy beszéljen a kezdetekről, céljaikról.

Beregszászi Antónia, Nagy Zsolt és Nagy Krisztina
Beregszászi Antónia, Nagy Zsolt és Nagy Krisztina

– 1995 óta foglalkozom hulladékkezeléssel, először papíripari területen dolgoztam, majd később telepvezető voltam egy szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó vállalatnál. Látva, milyen hatalmas mennyiségű műanyaghulladék keletkezik – amit ráadásul újra sem hasznosítanak, miközben értékes alapanyaggá válhat –, döntöttünk úgy 2009-ben feleségemmel, hogy hulladékkezelő vállalkozást alapítunk újrahasznosítható anyagok megfelelő és gazdaságos kezelésére. Fő profilunk a műanyaghulladékok feldolgozása, amiből alapanyagot gyártunk, és ezzel együtt komplex hulladékkezelési rendszert kínálunk partnereink számára. Visszaforgó csomagolási megoldásokat dolgozunk ki. Az korábban lerakókra került, ma viszont már nálunk hasznosított hulladék mennyiségével, és ezek szállítására alkalmazott tárolóval is a hasznosítási arányt növeljük. Jelenlegi partnereinknél ez az arány eléri a 93%-os hasznosulást éves szinten. A hasznosítható, főként ipari termelésből származó hulladékokat az erre specifikusan kialakított megoldásainkkal begyűjtjük, válogatjuk, aprítékoljuk, majd regranulátumot állítunk elő belőle.

Készül a regranulátum, mint értékes alapanyag

Folyamatosan képezzük magunkat egy zöldebb jövőért

Valóban sokat tesznek a környezetünk védelme érdekében? Lehet ezt még fokozni?

– Nemcsak technológiában (begyűjtés, kezelés) igyekszünk még inkább környezettudatossá válni, de folyamatosan képezzük is magunkat – folytatja Zsolt. – Én például környezetvédelmi végzettséget is szereztem. Nagyon sokat köszönhetünk unokatestvéremnek, Nagy Tamásnak is, aki korábban egy környezetvédelmi szervezet alelnöke volt. Számtalan környezettudatos gondolattal, szakismerettel, tapasztalattal látott el bennünket. Arra törekszünk, hogy velünk azonosan gondolkodó partnerekkel dolgozzunk együtt, akik számára komplex hulladékkezelésirendszert biztosítunk. Tesszük ezt azért, hogy minél hatékonyabbá válhasson az újrahasznosítás. A megfelelő hasznosítás mellett a partnereinkkel való folyamatos kommunikáció és igényes együttműködés is fontos számunkra annak érdekében, hogy ezzel is hozzájárulhassunk a minél nagyobb mértékű hulladékcsökkentéshez, valamint a keletkezett műanyaghulladék megfelelő fenntartható és komplex gazdálkodásához. Ezt hivatott összefogni a Recycling Center, ahol most beszélgetünk Krisztával is.

A környezetvédelem hírvivője

Most a Recycling Center újrahasznosított raklapokból készült foteljeiben ülünk. Milyen céllal valósították meg ezt a helyet?

– Amikor három évvel ezelőtt a Plastik re-Produkt Kft.-hez kerültem, azt tapasztaltam, hogy kereskedelmi és gyártói szférában a hulladék-visszagyűjtés és annak megfelelő kezelésében bizony akad még tennivaló bőven hazánkban, sokak számára idegen terület – kezdi a marketingmenedzser. – Így jött később az ötlet, hogy hozzunk létre egy olyan helyet, ahol megmutathatjuk, hogyan minimalizálható a hulladéktermelés, illetve a meglévőt hogyan kezeljük. A Recycling Center nemcsak követi hazánk hulladékgazdálkodásának változásait, de még a környezetvédelmet és a tudatosságot is megjeleníti a gyakorlatban. Partnereink az építőipar, mezőgazdaság területén számos termékkel vannak jelen. Ezzel megelőzzük, hogy további fosszilis energiákat felhasználva gyártsanak, a keletkezett hulladékot pedig megfelelő kezelés mellett másodnyersanyagként használhassuk fel az ipar számos területén. Kitartó munkával, fáradhatatlanul alakítottuk ki központunkat, ahol a bútorokat, tudásátadó bemutató táblákat stb. magunk készítettük, jellemzően hulladékból –mondja lelkesen Kriszta.

Tehát a Recycling Centerrel a környezettudatosságot és az elvünket, miszerint a hulladék értékes másodlagos nyersanyag, szeretnénk minél szélesebb körben terjeszteni. Érkeznek hozzánk csoportok óvodákból, iskolákból, nyáron táborozó gyerekek, akik rendkívül nyitottak a téma iránt. Ezt jó látni, hiszen a környezetvédelem egyik alapja, hogy társadalmilag is összefogjunk, változzunk, plántáljuk a gyerekekbe a fenntartható szemléletet, akik számára idővel természetessé válhat a környezetvédelem, az újrahasznosítás fontossága. Azonban nemcsak a központunkkal hirdetjük az eszménket. Különféle eseményekre, rendezvényekre is ellátogatunk, ahol igyekszünk átadni a környezettudatos szellemiséget, és ahová a re-CUP poharunkat is elvisszük. A példamutatás és az ideológia nagyon fontos számunkra, így több szervezettel is együtt dolgozunk ezen.

Gondolkozz globálisan,cselekedj lokálisan!

Az imént említette a re-CUP poharat. Mi az valójában?

– Hulladékcsökkentő szemléletünk kézzel fogható hírnöke a többször használható, vastag falú, betétdíjas rendszerben működtethető re-CUP pohár, amivel különféle rendezvényeken, fesztiválokon jelenünk meg. A rendszer lényege, hogy például a rendezvény látogatója a helyszínen vásárol egy re-CUP poharat, ami az esemény alatt is a többszöri használatot hirdeti. Hazaindulás előtt visszaválthatja, vagy akár meg is tarthatja magának a tetszetős poharat. A betétdíjas rendszerhez digitális és egyéb gyakorlati megoldásokat dolgozunk ki, amivel nyilvántarthatja a pohártulajdonos és a vendéglátó ipari egység is a betétdíj meglétét, kifizetését. Először főként lokálisan igyekszünk terjeszkedni. Jelenleg nagyjából 300-350 állandó partnerrel dolgozunk együtt. Örömteli számunkra, hogy városunk önkormányzata is nyitott a rendezvényzöldítő javaslatunkra, így 2023-tól remélhetőleg az itt tartott egyes eseményeken kizárólag re-CUP poharakban lehet italt árulni. További fejlődésünknek köszönhetően addigra a helyileg kialakított pohármosóban tudjuk a betétdíjas poharakat az előírásoknak megfelelően körforgásban kezelni.

A környezettudatosság jegyében idén tavasszal napelemes energiatermelő rendszer kiépíttetését is megvalósítottuk, így a hulladékgazdálkodás során felhasznált energia egy részét megújuló energiaforrásból fedezhetjük. A beruházást a Széchenyi 2020 program keretében (azonosítószám: GINOP-4.1.4-19-2021-04046) valósítottuk meg, és 2,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk.” Emellett új fröccsöntőgépet is beszereztünk (azonosítószám: GINOP-1.2.9-20-2021-00612) 8,74 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével, amivel még energiahatékonyabbá tehettük a re-CUP poharak gyártását.

Természetesen bőven akad még tennivalónk egy zöldebb jövő felé, de hisszük, hogy jó úton járunk, nem is kívánunk letérni arról.

Csomor Zsolt