fbpx

Fókuszban a bioműanyagok a III. PHA Világkongresszuson

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 07.

Idén Atlanta ad otthont a Bioplastics Magazine és a GO!PHA szervezésében harmadik alkalommal megrendezésre kerülő, biológiailag lebomló műanyagokkal foglalkozó PHA Világkongresszusnak, 2023. október 10. és 11. között.

kongresszus
III. PHA Világkongresszus Atlantában

A PHA (polihidroxi-alkanoát) széleskörű felhasználása

A biobázisú műanyagok családjába tartozó PHA szinte bármilyen környezetben képes biológiailag lebomlani, köztük folyó-és tengervízben is. Ahogy az emlősök – beleértve az embert is – testzsír formájában raktározzák energiatartalékaikat, úgy egyes baktériumok is saját sejtjeikben állítják elő a PHA raktárakat.

A PHA csoportot eltérő jellegű és teljesítményű polimerek alkotják, többek között a PHB, a PHV és a PHBH. Ezért beszélhetünk összefoglalóan PHA-platformról, amely számos, különféle, megújuló erőforrásból készült bioműanyag nyersanyagból tevődik össze. A PHA típusától függően széles körben felhasználható, többek között merev csomagolásoknál, orvosbiológiai alkalmazásoknál, autóiparban, szövésnél és PHA termékek tintáinál is.

toll
PHA íróeszközök a svájci gyártó, a Prodir jóvoltából (Kép forrása: Prodir.com)

A biológiailag lebomló műanyagok világába enged átfogó betekintést a 2023. október 10 és 11. között Atlantában megrendezésre kerülő III. PHA Világkongresszus. A rendezvényt hibrid formában tartják meg, ami biztosítja az érdeklődök személyes és online csatlakozási lehetőségét is.

A konferencián szó lesz az új polimer platform kialakításának előrehaladásáról, kihívásairól és a piaci lehetőségekről világszinten. Az értéklánc minden lépését érintik majd az adott terület szakértőivel, többek között a nyersanyagok, az összetétel, a polimer gyártás és feldolgozás témaköre kerül terítékre.

A részletes program és regisztráció elérhető a Bioplastics Magazine weboldalán.

(A cikk forrása: Bioplastics Magazine)

A legutóbbi interpack is foglalkozott a témával, olvassa el az erről készült beszámolónkat is!

Pente Judit