fbpx

Számos okot tudunk arra, hogy miért válassza a Keményfémet

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 augusztus 20.

Miért a Keményfém? Ennek a kérdésnek többféle válasza is létezik, melyeket megpróbáltam összegyűjteni. A kérdés első értelmezése a névválasztásunk oka.

késélezés

Cégfilozófiánk a minőségmindenkor

A 80-as évek végén a céget megálmodó Faragó István találkozott a nyomdaipar számára akkor keményfém-betétes késeket gyártó Krupp Widia Nederland képviselőjével. Ez a vágógépekbe tervezett kés a hagyományos minőséghez képest többszörös élettartamot ígért, és ez az ígéret anynyira kecsegető volt, hogy komolyan foglalkoztatni kezdte a cég alapítóját. A cég alapításakor a törvényi környezet előírásait követve – csak magyar szó lehet a cég neve, melynek tükröznie kellett a tevékenységet is – a cég neve a kezdeti angol nyelvű Hardmetal szó használhatatlansága miatt a magyar nyelvű Keményfém lett. Ezzel utalva az általunk forgalmazni kezdett keményfém-betétes vágókésekre.

Cégünk már a kezdetektől fogva azt vallotta, hogy az ügyfeleknek minőséget kell adnunk minden téren. Ezt szem előtt tartva a forgalmazott késeink élezési szolgáltatásában is minőséget szerettünk volna nyújtani már a kezdetekben is. A Krupp Widia cég gyári előírásait, technológiai lépéseit vezettük be ezen a téren. Rengeteg segítséget, képzést kaptunk a gyártótól, melyet a mai napig sikeresen alkalmazunk. A gépparkunkat indulástól kezdve a kor legújabb berendezéseivel szereltük fel. Természetesen ezen a téren is óriásit fejlődött a világ –a kezdeti félautomata, kézi vezérlésű gépünktől a mai napra egy teljesen automatikusan működő gépig jutottunk el.

Még több ok arra,hogy miért a Keményfém

Miért válasszunk keményfémet, ha a technológia megengedi nekünk? Miért jó a keményfém? A keményfém a fémek közül az egyik legkeményebb és legkopásállóbb. Összetétele változó arányban tartalmaz elsősorban volfrám-karbidot, kobaltot, kisebb mennyiségben titán-karbidot, tantál-karbidot és nióbium-karbidot. Természetesen többféle minőségű keményfém létezik, amely függ a volfrám-karbid aránya és szemcsenagysága, valamint a kötőanyagként résztvevő kobalt arányától. Az ipari késekben történő alkalmazásának egyértelmű előnyei az élezések közötti lényegesen hosszabb időtartam. Alkalmazása esetén nagyobb körültekintést igényel a kések kezelése, cseréje, beállítása, mert mechanikai behatás esetén könnyen eltörhet a betét. A nyomdaiparon kívül is egyre több iparágban vezetik be sikeresen ezt az ellenálló fémtípust.

Harmadik és egyben utolsóválaszunk, hogy miért isa Keményfém

Cégünk 1991 óta foglalkozik késélezéssel, mely a kezdeti nyomdaipari egyenesvágó késektől a mai napra rengeteg iparág egyenes- és körkéseinek élezéséig bővült. Jelenlegi gépparkunkban kettő darab egyenesélező gép található – speciális célgépek késélezés feladatra – 2 és 4 méteres mágnesasztallal. A legújabb gépünk felszereltsége lehetővé teszi az eddigieknél is pontosabb élszög beállítását. Az egyenes élezőgépek mellett élezőműhelyünkben három darab körkésélező és egy keményfém-betétes fűrésztárcsák élezésére alkalmas automata gép is található. Természetesen nekünk is vannak titkaink, amikre nagyon figyelnünk kell a megfelelő élezési minőség elérése érdekében. Ez a terület az élezéskor használt segédanyagok, melyek helytelen kiválasztása rengeteg problémát okozhat a kés használatakor. Ami viszont nem titok, hogy mit is tudunk megélezni. Egyenes ipari késeket (lemezollótól, az ívesítő késein keresztül, a nyomdaipari és faipari egyenesvágó késekig) anyagminőségtől függetlenül. Körkéseket 700 mm átmérőig, keményfém-betétes körfűrészeket 840 mm átmérőig. Ezek mellett a nyomdaiparban megtalálható középkivágó késeket, átnyomó rendszerű stancolószerszámokat, húsdaráló késeket, tárcsákat és gyakorlatilag bármit, aminek nagy pontosságú, egyenes felületre van szüksége a vágáshoz.

Faragó Tamás | Keményfém Kft.