fbpx

Mesterséges intelligenciát használ a Metsä Board Äänekoski

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 november 16.

A Metsä Board Äänekoski a kartonok minőségének javítása érdekében nemrég bevezette a látható hibák mesterséges intelligencia alapú gyökérelemzését. A szalagátvezetéshez szükséges kötelek optikai állapotfelügyelete is a váratlan gépleállások megelőzését szolgálja.

Ha a kartonon hibák láthatóak, akkor műszaki megoldások segítenek gyorsabban lokalizálni a folyamathibákat. A gépen elhelyezett kamerák folyamatosan ellenőrzik a karton minőségét. Hibák észlelése esetén a mesterséges intelligencia 10 000 gépi paramétert elemez, és figyelembe veszi a folyamatkéséseket is, hogy megállapítsa a vizuális hiba eredetét.

Az átvezető köteleket arra használják, hogy a gép leállása vagy a szalagfékezés után újra bevezesse a gépbe a szalagot.

Az AI technológia segít elkerülni a kötélszakadás miatti nem tervezett gépleállásokat. A gép mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozó rendszeréhez csatlakoztatott tizenkét kamera folyamatosan figyeli az átvezető kötelek állapotát. Az AI képfeldolgozó rendszer elemzi a képeket, és figyelmezteti a kezelőt, ha fennáll a kötélszakadás veszélye. Így az érintett átvezető kötelek ellenőrzött módon cserélhetők és elkerülhetők a nem tervezett gépleállások.

emberek

Itt az ideje beszélgetni – az erdőről

Új videósorozatunk, a „Time to talk” különböző területek szakértőit gyűjti össze kerekasztalbeszélgetésekre Lybeck Baba moderálásával. A témáik változatosak, az erdőgazdálkodástól és a fa felhasználásától kezdve, a szén-dioxid-csökkentésen és a biológiai sokféleségen át, az erdővédelemig és az erdőtulajdonig. Az erdők nemcsak éghajlat és biológiai sokféleség, hanem gazdasági és foglalkoztatási szempontból is fontos szerepet játszanak. A Metsä Group konstruktívabb és sokszínűbb vitákat szeretne ösztönözni ezekről a kérdésekről, és maga is részt kíván venni bennük. Ezért a videósorozat különböző nézőpontú szakértőket hoz össze, akik a természet, az erdészeti ágazat és az ország egészének jövőjéről – és természetesen az erdők szerepéről – beszélgetnek.

kéz fűrészpor
A fűrészpor újrafelhasználása jó példa a fa erőforrás-hatékony felhasználására

Öt vitakörből áll a sorozat. Az első az erdők éghajlatváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepéről szól. A második epizód a változatosabb erdei ökoszisztéma létrehozásának módjait vizsgálja. A harmadik azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miként lehet optimálisan összehangolni az erdőgazdálkodást és -használatot az éghajlatvédelemhez és a biológiai sokféleséghez való hozzájárulás érdekében. Az utolsó két videó az erdőgazdálkodás mindennapi kérdéseivel foglalkozik.

A videók a Metsä Group internetes oldalán találhatók.

Fűrészporból értékes biológiai termékek

A Metsä Group erőforrás-hatékonysági gondolkodásának középpontjában az a cél áll, hogy minden gyártási mellékterméket 100%-ban felhasználjon, akár anyagként, akár energiaként. Újabb lépés történt az erőforrás-hatékonyság terén, amikor a Montinutra Oy, a csoport innovációs vállalatának, a Metsä Springnek a befektetési cél- pontja bejelentette, hogy megkezdi a Metsä Fibre Vilppula fűrészüzeméhez kapcsolódó új termelőüzem projektjének tervezését.

A tervezett gyártóüzem legfontosabb nyersanyaga a fűrészüzem mellékterméke, a fűrészpor lesz. A Montinutra értékes alapanyagokat állít elő a testápoló, vegyipar, élelmiszer- és italgyártó ipar számára. Ezek a fosszilis alapanyagokat helyettesítik, jelentősen hozzájárulva a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

Katariina Kemppainen, a Metsä Spring SVP Group R&D munkatársa szerint a fűrészpor újrafelhasználása jó példa a fa erőforrás-hatékony felhasználására, ahol a melléktermékeket különböző biológiai termékek előállítására használják fel.

A feldolgozás során keletkező fűrészpor fontos bioenergia-nyersanyag, és támogatja a Metsä azon célját, hogy egyre inkább megszüntesse a fosszilis tüzelőanyagok használatát. Ha a végleges beruházási döntés feltételei teljesülnek, az üzem legkorábban 2025-ben kezdheti meg működését.

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2023 Frühling | Szöveg: Silja Eisto, Maria Latokartano, Metsä Group | Fotók: Ingimage, Montinutra, Metsä Group | Fordította: LUPE Magazin