fbpx

Fogyasztói kutatás a megújuló csomagolásokról

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 06.

A globális biogazdaság részét képező, finn-svéd Stora Enso a megújuló csomagolóanyagok, bioanyagok, faszerkezetek és papíripari termékek vezető szállítója, valamint a világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa.

Az általuk elvégzett legfrissebb fogyasztói kutatás azt sugallja, hogy bár a megkérdezett európai fogyasztók többsége pozitívan ítéli meg az újrafelhasználható csomagolást (77%), a legtöbben aggodalmukat fejezik ki a csomagolás tisztaságával kapcsolatban (78%) és csak 30%-uk érti teljesen a koncepciót, ami rávilágít a gyártók és forgalmazók előtt álló kihívásokra.

A kutatás célja az volt, hogy feltárják a megújuló és körkörös csomagolási megoldások fogyasztói elfogadottságát, illetve az ezt gátló tényezőket.

csomagolás

A pozitív benyomások ellenére sok fogyasztó nem érti az ilyen típusú csomagolások definícióját, és ez zavart okoz az otthoni újrafelhasználás során, vagy a kiskereskedők utántöltő állomásain. A részletesebb kérdésre a fogyasztók a csomagolás tisztaságával és kényelmével kapcsolatban is fenntartásaikat fejezték ki.

A Division Packaging Materials (a Stora Enso egyik részlege) által végzett felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 78%-a aggodalmát fejezte ki a higiénia miatt, ha egy terméket újrafelhasználható tartályba csomagolnának, és több mint egyötöde (22%) értett egyet azzal, hogy túl sok erőfeszítést igényelne a csomagolás visszajuttatása a vásárlási pontokra.

Ugyanebben a szellemben a kutatás azt is megállapította, hogy sok fogyasztó, a válaszadók több mint fele (51%) az újrahasznosítható kartoncsomagolásokat részesíti előnyben az újrahasznosíthatósága miatt.

A legtöbb fogyasztó (75%) az újrahasznosított csomagolást az újrafelhasználás egyik formájának tekinti, különösen igaz ez a nagy mennyiségben újrahasznosított mindennapi cikkekre, például a papírra.

A felmérésben több mint 7000 fő vett rész a 18 és 64 év közötti korosztályból. A szakemberek a kérdéseiket az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Svédországban tették fel a fogyasztóknak.

Czékus Mihály