fbpx

A csomagolás szerepe a gyógyszerek és a táplálkozástudomány területén

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 december 25.

A modern társadalomban az egészségtudatosság és az információhoz való könnyű hozzáférés egyre inkább meghatározza a fogyasztói döntéseket. A csomagolás, mint közvetítő eszköz, ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik, hiszen az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-, valamint a gyógyszerbiztonság szempontjai erőteljesen befolyásolják a csomagolás tervezését és kivitelezését. Cikkünkben körbejárjuk, hogyan járulhat hozzá a csomagolás a gyógyszerek minőségének és eredetiségének biztosításához. Továbbá a csomagolás és a táplálkozástudomány kapcsolatát, hogy hogyan járul hozzá az egészséges életmódhoz és a tudatos vásárláshoz.

Az egészséges életmód és az élelmiszerbiztonság követelményei

Az egészséges életmód elérésének egyik alapvető eleme az élelmiszerek minősége és frissessége. A csomagolás fontos szerepet játszik ebben, hogy megfelelő védelmet nyújtson az élelmiszereknek, minimalizálva ezzel a megromlás kockázatát. Például vákuumcsomagolás vagy védőgázas csomagolás segítségével az élelmiszerek hosszabb ideig megőrizhetik frissességüket és tápértéküket, csökkentve az ízveszteséget.

Megfelelő csomagolás nélkül az élelmiszerek kiszolgáltatottá válnának a szennyeződéseknek, mikrobáknak és egyéb környezeti hatásoknak. Az élelmiszerbiztonság fenntartása érdekében a csomagolásnak védőréteget kell biztosítania, és meg kell akadályoznia a külső szennyeződések és kórokozók bejutását.

A káros baktériumokat, vírusokat, parazitákat vagy vegyi anyagokat tartalmazó, nem biztonságos élelmiszerek több mint 200 különböző betegséget okozhatnak a hasmenéstől a rákos megbetegedésekig. A WHO becslései szerint a világon évente 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása miatt, ami 420 000 halálesethez vezet.

A nem biztonságos élelmiszer a betegségek és az alultápláltság ördögi körét hozza létre, különösen a csecsemőket, kisgyermekeket, időseket és betegeket érintve. A biztonságos élelmiszerellátás a nemzetgazdaságokat, a kereskedelmet és a turizmust is támogatja, ösztönözve a fenntartható fejlődést. Az élelmiszer-kereskedelem globalizációja, a világ népességének növekedése, a klímaváltozás egyaránt hatással vannak az élelmiszerek biztonságára.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az összes élelmiszer egyharmada vagy elpazarlódik vagy még azelőtt tönkremegy, hogy eljutna a fogyasztókhoz. Ez a mennyiség elegendő lenne a globális élelmiszerszükségletek kielégítésére, ezért intelligens és fenntartható termelési és csomagolási koncepciókra van szükség a növekvő globális népesség élelmiszer-ellátásának javítása érdekében.

Tájékoztatás és táplálkozási információk

Az egészséges táplálkozás iránti igény növekedésével a fogyasztók egyre tudatosabbak a vásárlás során. A csomagolás lehetőséget nyújt a táp- érték-információk, az összetevők és a lehetséges allergének listájának megjelenítésére, segítve a fogyasztókat abban, hogy jól tájékozott döntéseket hozzanak az élelmiszerekkel kapcsolatban.

Környezettudatosság és fenntarthatóság

Az egészségtudatos életmódhoz hozzátartozik a környezetvédelem iránti elkötelezettség is. A fenntartható csomagolási megoldások – például az újrahasznosítható vagy lebomló anyagok használata – csökkenthetik a környezeti terhelést. A csomagolás tervezésekor figyelembe kell venni az anyagok eredetét, újrafelhasználhatóságát, és azok lebomlási sebességét is. Ám nem utolsó szempont a fogyasztók edukációja sem, hogy az élelmiszerek elfogyasztása után a csomagolásból ne szemét, hanem értékes másodnyersanyag váljon.

Az újrahasznosítható anyagok és a minimalista csomagolási megoldások célja, hogy csökkentsék a környezeti terhelést. Ugyanakkor a csomagolásnak meg kell őriznie a gyógyszer stabilitását és hatékonyságát, miközben minimalizálja az anyagfelhasználást.

Az innováció szerepe

A csomagolási ipar folyamatosan fejleszt, új technológiákat és anyagokat vezet be. Az okoscímkék vagy a QR-kódok lehetőséget nyújtanak az élelmiszerek eredetének nyomon követésére, és a táplálkozási információk elérésére.

A csomagolás és a táplálkozástudomány szorosan összefonódik az egészséges életmód és a tudatos vásárlás kontextusában. A megfelelő csomagolás segíti az élelmiszerek minőségének és biztonságának megőrzését, miközben lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy tájékozódjanak és így megalapozott döntéseket hozhatnak. A fenntartható csomagolási megoldások és az innovációk tovább erősítik ezt a kapcsolatot, elősegítve az egészséges életmódra való törekvést és a környezetvédelmet.

Gyógyszercsomagolások, biztonság és minőség a betegellátásért

A gyógyszeripari termékek iránti kereslet világszerte növekszik, egyre rövidebb időn belül mind több gyógyszer kerül a piacra. Csak tavaly a német gyógyszerpiac forgalma – mely a legnagyobb Európában és a negyedik legnagyobb világszerte – 53,6 milliárd euró körül mozgott. A Statista szerint a mennyiség több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 15 évben, és csaknem 100 milliárd egységet, azaz tablettát, tasakot, injekciót stb. jelent. Valamennyit higiénikusan és biztonságosan kell becsomagolni, a szigorú törvényi előírásoknak megfelelően. Ez magas követelményeket támaszt a csomagolóanyagokkal, a töltési folyamatokkal és a csomagológépekkel szemben egyaránt.

A 20 milliárd dolláros gyógyszercsomagolási ipar élen jár a fejlett biztonságot szolgáló technológia bevezetésében a csomagoláson keresztül. A globális ellátási láncok egyre összetettebbé válnak. A hatóanyagokat gyakran az egyik országban állítják elő, egy másik országban dolgozzák fel és csomagolják, végül pedig határokon átnyúlóan forgalmazzák. Az európai jogalkotók ezért évekkel ezelőtt a 2011/62/EU EU-irányelvvel felvették a harcot a hamisított gyógyszerek ellen. A 2019-ben hatályba lépett irányelv számos biztonsági elemet határoz meg a vényköteles gyógyszerekre vonatkozóan. Például minden gyógyszercsomagot egyedi sorozatkóddal (USC) kell felcímkézni, a cikkszámmal (GTIN), a tételszámmal (LOT), a lejárati dátummal (EXP) és a gyártó nevével együtt. Minden információ egy 2D adatmátrix kódba van kódolva, amelyet azután egy bizonyos nyomtatási minőség mellett egyszerű szöveggel nyomtatnak a csomagolásra. Az egyedi kódon kívül minden csomagnak tartalmaznia kell a hamisítás elleni funkciókat is.

Termékbiztonság

A gyógyszeripari termékek felelős csomagolást igényelnek, különösen az életmentő gyógyszerek, orvosi eszközök vagy a táplálékkiegészítők esetében. A lehetséges veszélyek közé tartoznak ezeknél a termékeknél a visszaélés és a hamisítás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a gyógyszerek mintegy 10%-át hamisítják világszerte. Míg a hamisítás az emberi antiszociális viselkedés eredménye, a nem hatékony kezelés vagy tárolás következtében a hatóanyag is szennyeződhet, tönkre mehet. A technológia és a digitalizáció azonban nagymértékben segítheti ezek megakadályozását.

Intelligens csomagolás és az adatok nyomon követése

Az új technológiai fejlesztések a gyógyszeripari csomagolások területén is megjelentek. Az intelligens csomagolás lehetővé teszi a gyógyszer és a beteg interakciójának növelését. Például okos adagolóeszközök és kijelzők segíthetik a betegeket a helyes adagolásban, emlékeztetőkben és az orvosi utasítások követésében.

Az adatok nyomon követése is egyre inkább fontossá válik. Az RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) technológia lehetővé teszi a gyógyszerek nyomon követését a gyártási folyamatoktól a szállításig. Ez nemcsak a hatékonyságot növeli, de a gyógyszerhamisítás ellen is megfelelő védelmet nyújthat.

Betegközpontú megközelítés

A gyógyszeripari csomagolások tervezésekor a betegközpontú megközelítés kiemelten fontos. A kényelmes adagolás, az egyszerű használat és a betegbiztonság mindenek felett áll. A csomagolásnak jól kell kommunikálnia a gyógyszer használati útmutatóját, mellékhatásait és figyelmeztetéseit.

A gyógyszeripari csomagolások sokkal többet jelentenek, mint csupán a gyógyszerek fizikai védelmét. Ezek a csomagolások az egészségügyi ellátás meghatározó elemei, hiszen a gyógyszerek minőségének és hatékonyságának megőrzése a betegek gyógyulásának egyik alapja. Az innovációk, a technológia és a fenntarthatóság tovább formálják ezt a területet, elősegítve a hatékony betegellátást és az egészséges életmódot.