fbpx

A ProSweets és az ISM kiállítás újdonságai

Írta: Transpack-2024/I. lapszám cikke - 2024 március 01.

A ProSweets és ISM vásárduó az édesség- és snackipar teljes ágazatát átfogja a csomagolástól, az előállításhoz szükséges alapanyagokon és összetevőkön át, a teljes folyamat technológiájáig. A profilt olyan másodlagos területek, mint a hűtés- és klímatechnika, az üzemi és segédberendezések, valamint az édesség- és snackipar élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási témái teszik teljessé. A Sweet Week alkalmából az iparág legfontosabb gyártói, beszállítói és döntéshozói egyszerre találkozhattak egy helyen.

Egyensúly az egészség és az élvezet között

Egyre népszerűbbek a természetes és fenntartható édességek és rágcsálnivalók, amelyek kevesebb cukrot tartalmaznak, vagy a kötelező információk elhelyezése a címkén a fogyasztók számára is jól érthető, átlátható, egyértelmű. Az egészségtudatos trendnek megfelelően a termékek természetes adalékanyagokkal készülnek a tökéletes szín, állag és íz elérésének érdekében. Gyümölcsökből, zöldségekből és ehető növényekből származó természetes színezőanyagokat használnak. A cukrot természetes édességgel pótolják, amely mézre, valamint diófélék és szárított gyümölcsök kombinációjára épül. Részleges cukorhelyettesítőként egyre népszerűbbek az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok és rostok, mint például a cikóriagyökérből származó prebiotikus rost, az inulin.

Csomagolás és fenntarthatóság

A gyártóknak és a vásárlóknak is vannak elvárásaik az édességek és rágcsálnivalók csomagolására vonatkozóan. Egyre nagyobb kihívás a csomagolás fenntarthatóbbá tétele. A szokásos csomagolóanyagok (papír, fém, műanyag vagy üveg) mellett olyan innovatív anyagokra van szükség, amelyek a gyártási folyamatban is működnek, és jó védőfunkciót biztosítanak.

A ProSweets az alternatív anyagokra és a rugalmas gépkoncepciókra helyezi a hangsúlyt, hiszen a kekszeket, csokoládékat és pralinékat is fenntartható módon kell csomagolni. Az alternatív anyagok nagyrészt megújuló nyersanyagbázisúak, amelyeknél természetesen az optimális védelem és az újrahasznosíthatóság egyaránt követelmény. Az alkalmazott csomagolórendszerekkel szemben elvárás a megfelelő rugalmasság, hogy a csomagolási folyamat alternatív anyagokkal is zökkenőmentes legyen.

A csomagolásfejlesztés jelenlegi legfontosabb trendje a műanyag, papírral történő helyettesítése. Az újrahasznosíthatóság növelése és a csomagolás súlyának csökkentése az édesiparban is fontos szempont. A műanyagok reciklálható és funkcionálisan is megfelelő alternatíváival egy különleges bemutató keretében ismerkedhettek meg a látogatók, a rostalapú csomagolási megoldásokat és a legfrissebb kutatási eredmények prezentációit is beleértve. A NotPla megújuló nyersanyagból, algából készült egyadagos pipettái 100%-ban természetesek, biológiailag lebomlanak, otthon komposztálhatók, vegánok, és még ehetők is. Könnyen nyitható a csepegtető egyszerű megfogásával, csavarásával és gyengéd összenyomásával. Tökéletesen alkalmas elvitelre, éttermekben vagy otthoni használatra.

A kekszek, édességek, pralinék csomagolására nemcsak esztétikus, hanem környezetbarát és innovatív papírpépcsomagolást kínál a Papacks, amely ötvözi a fenntarthatóságot és a funkcionalitást. A csomagolásokat opcionálisan saját fejlesztésű, növényi alapú bevonatokkal látják el, amelyek további védelmet biztosítanak, hogy a termékek sokáig frissek és ízletesek maradjanak. A papírcsomagolással lecserélhető a meglévő bioműanyag- vagy polisztirolcsomagolás. Az öntött szálból készült természetes csomagolásokhoz friss rost alapanyagokat használnak, amelyek biztosítják a nyersanyagok állandó rendelkezésre állását.

Syntegon Kliklok ACE

Rugalmasan csomagolni hagyományos és fenntartható anyagokból

A gépgyártók jól ismerik a műanyag, papírral, valamint a társított műanyag egyféle műanyaggal történő helyettesítésére irányuló trendeket. Az újrahasznosítható alternatívákra való átálláskor innovatív technológiákkal támogatják a gyártókat, amelyek gazdaságosabb vágást, jobb anyagfelhasználást és optimalizált formátumokat tesznek lehetővé. A különböző megoldások tökéletesen hegesztett csomagolást biztosítanak még nagyon vékony polipropilén vagy polietilén fóliák esetében is. A rágcsálnivalók népszerű állótasak csomagolása monoanyagú megoldásként már problémamentesen újrahasznosítható.

A hagyományosról fenntartható csomagolóanyagokra váltás nem jelent problémát a moduláris Schubert gépeknél, mivel a rendkívül rugalmas robottechnológia lehetővé teszi a műanyag és a kartonpapír feldolgozását a csomagolási folyamatban anélkül, hogy nagyobb változtatásokat kellene végezni. A speciális ultrahangos hegesztési technológiák pedig annyira kíméletesek, hogy a monofóliák vagy a papíralapú fóliák éppúgy feldolgozhatók a flowpack csomagolásnál. A berendezések és a robotszerszámok úgy vannak megtervezve, hogy a formátumváltás a lehető legrövidebb időn belül elvégezhető legyen. A Schubert két innovatív, fenntartható csomagolási koncepciót mutatott be: a Dotlock technológiát, amellyel ragasztómentes kartoncsomagolást lehet készíteni, valamint egy ragasztó nélküli karton-monofólia hibrid megoldást, amely jelentősen minimalizálja a műanyag felhasználását.

A fenntartható anyagok ma már számos más rendszerben is feldolgozhatók és minden formátum esetében rugalmasan. A Syntegon Kliklok ACE egy példa erre, ahol a dobozfelállító a hagyományos műanyag tálcák helyett alkalmazott ragasztómentes papírtálcákat gyorsan összehajtja. A fenntartható csomagolással készült termékeket a Theegarten Pactec az FPC5 gépén is bemutatta. A szelet- és táblatermékek tömlőtasakos moduláris csomagológépét továbbfejlesztették, hogy képes legyen papíralapú csomagolóanyagok feldolgozására: egyrészt a hideghegesztéses eljárással, ugyanakkor a sokkal összetettebb hőhegesztéses módszerrel is. A rendszer 90 méter/perc teljesítményt ér el papíralapú csomagolás esetén. Ez percenként 600 darab nagyobb, 40 grammos csokoládénak felel meg.

A Loesch LTM-DUO hajtogató csomagológépe a formátum és a csomagolóanyag megválasztásában is rugalmas a kisebb szeletektől a 300 grammos táblákig, valamint a biofóliától, a mono- és társított anyagokon át, az alumíniumfóliáig minden problémamentesen feldolgozható. A táblacsokoládé külső csomagolása készülhet kistancolva vagy tekercsből. Az ULMA függőleges csomagológépe szabadalmaztatott vágórendszerrel rendelkezik, amely számos előnnyel jár. A csomagolás költsége akár 50%-kal alacsonyabb, mint az előreformázott állótasakoké. A gyártási sebessége akár 80 db/perc is lehet. Alacsony a karbantartási költsége, és a kés nélküli vágórendszer hosszú élettartamú. Kevesebb hulladék keletkezik, ugyanis minden tasaknál 4 mm fóliát lehet megtakarítani. A rendszert fenntartható, 100%-ban újrahasznosítható monoanyagú fóliák használatára fejlesztették ki.
A példák jól mutatják, hogy a gépgyártók hogyan egyesítik a fenntarthatóságot és a folyamatintegrációt.

Betekintés a jövőbe

Javában tart a trendváltás a fenntartható csomagolási megoldások felé. Az innovatív megoldásokat a fenntartható csomagolás különleges bemutatóján is lehetett látni. A műanyagok megújuló alternatíváiban rejlő lehetőségek korántsem merültek ki, igényes új megoldások léteznek megújuló nyersanyagokból és szerves hulladékokból. A fűpapír például egyre fontosabb csomagolóanyaggá válik, mint a friss rostokból készült hagyományos papír erőforrás-takarékos alternatívája. Felhasználástól függően akár 50%-ban is pótolhatja a farosttartalmat.

Kiss Rozália