fbpx

15 éves a Rail Cargo Hungaria

Írta: Czékus Mihály - 2024 március 10.

Tizenöt évvel ezelőtt sikeresen bonyolították le a MÁV Cargo privatizációját. Az eljárás nyertese a Rail Cargo Austria, az ÖBB árufuvarozási leányvállalata volt. A sikeres ügylet után, Friedrich Macher, a Rail Cargo Ausztria igazgatótanácsának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a tranzakcióval Közép-Kelet-Európa első számú vasúti árufuvarozójává váltak, Európában pedig az első három nagy vasúti árufuvarozó cég közé kerültek.

Rail Cargo
Andreas Matthä, az ÖBB vezérigazgatója és Dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria vezérigazgatója

A társaság, amely Rail Cargo Hungaria (RCH) néven végzi a tevékenységét, egy igazán szimbolikus helyszínen, a Magyar Vasúttörténeti Parkban rendezte meg a jubileum alkalmából ünnepi partnertalálkozóját.

Az ünnepi rendezvényen rangját olyan szakemberek jelenléte emelte, mint Andreas Matthä, az ÖBB vezérigazgatója, dr. Kerékgyártó János, közlekedésszabályozásért felelős helyettes államtitkára, dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, dr. Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

Andreas Matthä, az ÖBB vezérigazgatója üdvözlő beszédében megköszönte a magyar közlekedéspolitika és a MÁV együttműködését és támogatását, egyúttal hangsúlyozta, hogy az osztrák állami vasút hosszú távon felelősséget vállal a Rail Cargo Hungaria fejlődéséért.

Dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Igazgatóságának elnöke, vezérigazgató ünnepi beszédében rámutatott, hogy a MÁV Cargo kiemelkedően eredményes privatizációját követően az RCH továbbra is Magyarország stratégiai vállalataként, a magyar gazdaság részeként, a hazai vállalatok partnereként dolgozik. Az új tulajdonos nagyléptékű beruházásokkal konszolidálta a vállalatot, amely az invesztícióknak köszönhetően fejlődésének új, dinamikus szakaszába lépett: felújította mintegy nyolcezer vasúti teherkocsiját, megteremtette Magyarország legmodernebb mozdonyflottáját, automatizálta üzemeltetési és árukezelési folyamatait.

Az RCH az elmúlt másfél évtizedben megőrizte piacvezető szerepét Magyarországon. Dr. Kovács Imre hangsúlyozta, hogy a társaság eredményeit a MÁV-val és a GYSEV-vel szoros együttműködésben tudta megvalósítani.

Forrás: Rail Cargo Hungaria