fbpx

Nincs jó hírünk – szerdától újabb üzemanyagáremelés érkezik

Írta: Farkas Imre - 2024 március 19.

A Brent típusú olaj ára az elmúlt héten 4%-ot emelkedett, már 85 dollár felett jár az árfolyam, ami az elmúlt 4 hónap legmagasabb szintje. Ismerve a hazai árképzési szokásokat nem meglepő, hogy a héten máris követik ezt a változást, a hazai üzemanyagárak is.

A holtankoljak.hu elemzése alapján ez annak köszönhető, hogy múlt hét csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a piac szűkülését jósolta erre az évre, és növekedést becsülnek az olajkeresletre vonatkozóan. Ezt az emelkedést akár érezhetjük is a hazai üzemanyagárak tekintetében, bár a forint most sokat segített a dolgon azzal, hogy az árfolyam a dollárral szemben visszarendeződött a hét eleji 360 forintos szintre (a héten járt 366 forint felett is).

töltőpisztoly
Követve a piaci folyamatokat érkezik az áremelés – fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Így az üzemanyagárak tekintetében a szerdai nap kisebb áremelést hoz a benzinkutakon. A benzin beszerzési ára bruttó 5 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal fognak a kutak többet fizetni.

Ez az emelés várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd, így az átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulhatnak:

95-ös benzin: 624 Ft/liter

Gázolaj: 643 Ft/liter