fbpx

Ez a műanyag „felébresztés” után megeszi saját magát

Írta: Csomor Zsolt - 2024 május 23.

Egy kutatócsoport olyan műanyagot fejlesztett ki, amely a benne élő baktériumspóráknak köszönhetően beépített biológiai lebontó képességgel rendelkezik. Az új, úgymond „önemésztő” műanyag a termoplasztikus poliuretánt (TPU) és a Bacillus subtilis baktériumokat egyesíti.

Kifejlesztették az élő műanyagot

A Nature Communications tudományos szaklapban publikált egy kutatócsoport azt a műanyagot, amely a benne lévő élő baktériumspóráinak köszönhetően lebomlik. Az új, úgymond „önemésztő” műanyag termoplasztikus poliuretánt (TPU) és Bacillus subtilis baktériumokat egyesít, amelyeket úgy kellett megtervezni, hogy túléljék a műanyaggyártás során fellépő magas hőmérsékletet.

műanyag granulátum
Kép forrása: SCIENCEalert

Az új anyagnak azért van szüksége a baktériumspórákra, mert az némi tápanyaggal és nedvességgel „felébreszthető”, aminek köszönhetően megkezdődik a lebontás, és a műanyag 90%-a öt hónap alatt eltűnik.

„Ami figyelemre méltó, hogy az anyagunk további mikrobák jelenléte nélkül is lebomlik. Valószínűleg a legtöbb ilyen műanyag nem fog mikrobákban gazdag komposztáló létesítményekbe kerülni. Így ez a mikrobamentes környezetben való önlebomlás képessége sokoldalúbbá teszi a technológiánkat” – mondta Jon Pokorski, a San Diegói Egyetem (UC San Diego) polimer kutatója.

Amellett, hogy a kutatók biológiailag lebomlóvá tették a műanyagot, a baktériumspórák mintegy 30%-kal erősebbé tették az anyagot, és a nyújthatóságát is növeltékolvasható a SCIENCEalert oldalán és az ORIGO fordításában.