fbpx

A CSAOSZ korábbi főtitkára immár címzetes egyetemi docens

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 27.

Az Óbudai Egyetem rektora, Prof. Dr. Kovács Levente a pedagógusnap alkalmából címzetes egyetemi docensi kitüntető címet adományozott Nagy Miklósnak, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) korábbi főtitkárának.

A több évtizedes kitartó és odaadó munka méltó elismerése

A megtisztelő kitüntetés annak méltó elismerése, hogy Nagy Miklós több évtizeden keresztül, de különösen a CSAOSZ főtitkári időszaka alatt kiemelt feladatának tekintette a csomagolásoktatást. Jelenleg is részt vesz óraadóként az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki karának csomagolástechnológus szakmérnöki képzésében.

Nagy Miklós

Az egyetem rektora a díjazott méltatásában a szakmai igényességét és a nagy fokú precizitását emelte ki.

Nagy Miklós, a CSAOSZ korábbi főtitkára 1977-ben szerezte nyomdaipari üzemmérnök oklevelét a Könnyűipari Műszaki Főiskolán, ám a csomagolóipar elcsábította, amikor az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet (ACSI) nyomdász felsőfokú végzettségű pályakezdőt keresett a Kner Nyomdával körvonalazódó együttműködéshez. Bő másfél évtized alatt végigjárta a ranglétrát. Tervezőként kezdte, elsősorban papíralapú fogyasztói, gyűjtő- és szállítási csomagolási rendszereket tervezett. 1982-től megkapta a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny szervezőbizottság titkári feladatait. Majd 1985-től már csoportvezetőként a CSAOSZ elődjének tekintett Magyar Kereskedelmi Kamara Csomagolási Tagozata által életre hívott és az ACSI által működtetett Csomagolási Tanácsadó Szolgálat vezetője lett. 1988-ban osztályvezetői, 1990-ben pedig irodavezető főmérnöki beosztást kapott, ezzel a csomagolástervezési terület vezetője lett az ACSI-ban; egyben „társadalmi munkában” az MTESZ Központi Anyagmozgatási és Csomagolási Bizottságának, majd az MKK Csomagolási Tagozat Minőségvédelmi munkabizottságának titkára is volt. 1993-ban a csomagolási szakterületért felelős üzlettárs lett a B&B Grafikai Stúdió Kft.-ben; jó érzéssel látta az ott gyártott pult displayek, díszdobozok, hajlékony falú csomagolószerek megjelenését az áruházakban. A Kft. tagja volt a CSAOSZ-nak, ahol Nagy Miklós először a Kis- és Középvállalkozói Tagozat vezetőhelyettese lett, majd 2010-től – megválva a vállalkozástól – elvállalta a szervezet főtitkári pozícióját, amit nyugdíjazásáig betöltött. Életrajzában is úgy vall erről az időszakról, hogy kihívásokkal teli évek kezdődtek, mert szinte a kinevezésével egyidőben kezdődött meg a hazai környezetvédelmi szabályozás teljes körű átalakítása, amely napjainkban és újabb fordulatot vesz. Nehéz, de a szigorú korlátok között is eredményes érdekképviseletet tudtak érvényesíteni. A környezetvédelmi termékdíj törvényt a CSAOSZ szakmai érvei alapján lehetett működőképessé tenni. Nagy Miklós számára fontos visszajelzés volt, hogy az alaposan kidolgozott érveket és javaslatokat a jogalkotó örömmel veszi, különösen, ha érzi, hogy az általa alkotott jogszabály végrehajtása szakmai hiányosságok miatt akadozik.

Ezúton is gratulálunk Nagy Miklósnak az elismerő címért!