fbpx

Elektromos flottával zöldít az e-kereskedelmi óriás

Írta: Csomor Zsolt - 2024 július 17.

Az Amazon közölte, hogy a vállalat az e-kereskedelmi áruszállítási tevékenységének szén-dioxid-mentesítése és a nettó zéró éghajlatvédelmi célok elérése érdekében Dél-Kaliforniában új, kizárólag elektromos hajtású járművekből álló nehézteherautó-flottát állított üzembe.

elektromos tehergépkocsi

Akár 440 kilométeres hatótávolság

Az Amazon korábban egy sor olyan kezdeményezést jelentett be, amelynek célja a szállítás szén-dioxid-mentesítése. Ezúttal viszont olyan területet céloznak meg, ami talán a legkeményebb dió mind közül. A nehéz e-teherautó-flotta hatékonyságának növelése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok használatának kiterjesztése, valamint az elektromos és alternatív üzemanyaggal működő járművek elterjesztése most prioritást jelent a cégnél.

Az új teherautók egyrészt az Amazon első mérföldes szállításaihoz, vagyis ahhoz kellenek, hogy az árukat a gyárakból a kikötőkbe és a teljesítési hálózatba szállítsák, de a középső mérföldes szállításban is igénybe veszik őket: ilyenkor válogató- és elosztóközpontokba vagy kézbesítőállomásokra viszik tovább a termékeket. Az ezekre a fázisokra szolgálatba állított járművek között jelenleg 47 darab e-teherautó van – ezek továbbítanak árut a vállalat 11 telephelyéről, amelyeken legalább 45 egyenáramú gyorstöltőt telepítettek a teherautók áramellátásához – olvasható a NEW technology oldalán.

Az Amazon flottájába kerülő új járművek akkumulátoros-elektromos 8-as osztályú Volvo VNR Electric teherautók. A Volvo a kezdeti 8-as osztályú VNR modellt 2020 végén kezdte forgalmazni Észak-Amerikában, majd 2022-ben jelentősen megnövelt hatótávolsággal és energiatároló kapacitással frissítette a termékcsaládot. Az Amazon szerint a teherautók hatótávolsága akár 440 kilométer, míg a bruttó össztömegük kb. 37 tonna.