fbpx

Fenntarthatósági elismerést kapott a Tork anyavállalata

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 06.

Az Essity, a világ egyik vezető higiéniai cikkeket gyártó vállalata újra platina minősítést kapott az EcoVadis fenntarthatósági minősítő cégtől. A professzionális higiéniai termékekre és megoldásokra szakosodott Tork márka anyavállalata ezzel az EcoVadis által értékelt vállalatok legjobb 1 százaléka között van fenntarthatósági teljesítménye alapján.

Tork kéztörlő
A Tork például a papírkéztörlők területén vezetett be egy újrahasznosítási szolgáltatást, ezzel a hulladékmennyiséget, egyben a szén-dioxid-kibocsátást is csökkenti

2020 óta a harmadik platina minősítés

Az Essity 78 pontot kapott a maximális 100 pontból az idei értékelés során, így a vizsgált vállalatok top 1 százalékába tartozik. 2020 óta ez a harmadik értékelés, amely során az Essity platina minősítést kapott az EcoVadistól. Az idei indexben a több mint 62 000 vállalat jelenik meg, amelyeket az EcoVadis 2018 és 2022 között négy szempontrendszer alapján értékelt: környezetvédelem, munka és emberi jogok, etika és fenntartható beszerzés.

A világ egyik vezető higiéniai vállalataként, amelynek termékeit és szolgáltatásait naponta több mint egymilliárd ember veszi igénybe, az Essity elkötelezett a felelős és fenntartható működés iránt. Büszkék vagyunk az EcoVadis platina minősítésre, mely alátámasztja és megerősíti a fenntarthatóságért végzett napi tevékenységeink értelmét” – mondta el Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divíziójának kereskedelmi igazgatója.

Az Essity vállalta, hogy 2050-re eléri a nettó zéró szintet az üvegházhatású gázok kibocsátásában, illetve több üzemében a fosszilis üzemanyagokat megújuló forrásokból származó hidrogénnel, biogázzal és geotermikus gőzzel helyettesíti. Elkötelezett emellett az ENSZ fenntarthatósági céljainak elérésében is a társadalmi jóllét, a felelős fogyasztás és a felelős vízfogyasztás területén.

A vállalat elkötelezettségét több kezdeményezés is jelzi:

  • Alternatív rostanyagok használata. Jelenleg a világon keletkező búzaszalma (a búza learatása után megmaradt szár maradvány) közel fele hulladékként végzi. Az Essity ezt a pazarlást úgy próbálja kiküszöbölni, hogy a búzaszalmát alapanyagnak használja fel. Ezt egy mintegy 400 millió svéd koronás (12 milliárd forintos) befektetés tette lehetővé, amelynek során alternatív rosttechnológiát fejlesztettek ki. A Mannheimban található alternatív rostüzemben a pépet helyi gazdáktól származó búzaszalmából állítják elő, amelyből lakossági és ipari higiéniai papírtermékek készülnek.
  • A világ első kéztörlő-újrahasznosító szolgáltatása. Az Essity egyik legnagyobb márkája, a Tork, a papírkéztörlők területén vezetett be egy újrahasznosítási szolgáltatást. A PaperCircle vállalkozásoknak segít átállni a körforgásos gazdaságra azáltal, hogy összegyűjti és újrahasznosítja a használt papír kéztörlőket, így a hulladékból új papírtermékek születnek. Ezzel a megoldással a cégek a megtermelt hulladék mennyiségét akár 20%-kal, a keletkezett szén-dioxid-kibocsátást pedig legalább 40%-kal csökkenthetik. Mindez hozzájárul a vállalati emissziócsökkentési célok eléréséhez is.

Az EcoVadis egy világszerte elismert fenntarthatósági minősítő index, amelynek értékelései részletes betekintést nyújtanak a vállalatok környezeti és társadalmi felelősségvállalásába több mint 200 iparágban és 175 országban.

A Tork ökoiroda felmérésének eredményei itt érhetők el, mely szerint egyre fontosabb ezen a területen a fenntarthatóság, az ügyfeleknek szempont a környezetvédelem és a körforgásos gazdálkodás.

Forrás: Essity

Összeállította: Barna Ferenc