fbpx

Új gyártósor növeli az italoskarton újrahasznosítási arányt

Írta: Csomor Zsolt - 2023 július 06.

A Tetra Pak és a Stora Enso mintegy 29 millió eurós közös beruházásának köszönhetően új, a használt italoskartonok újrahasznosítására szolgáló gyártósor kezdi meg működését Lengyelországban. A gyártósor képes lesz arra, hogy megháromszorozza az ország éves italoskarton újrahasznosítási kapacitását, 25 000 tonnáról 75 000 tonnára növelve azt.

Európa-szerte növeli az újrahasznosítási arányt

Az 50 000 tonnás éves kapacitással rendelkező Stora Enso osztrołękai (Lengyelország) gyártóegységének csúcstechnológiás gyártósora kizárólag az italoskarton dobozok anyagának szétválasztásával foglalkozik, leválasztva a papírrostokat a polimerekről és az alumíniumról.

gyár üzem gépek
Képek forrása: Tetra Pak

A papírrostokat ezután újrahasznosítják, kartont állítanak elő belőle, ezzel hatékonyan hozzájárulva az anyagkörforgáshoz azáltal, hogy a használt papíralapú csomagolásokat új papíralapú csomagolóanyagokká alakítják. Ezt az új papír-újrahasznosító létesítményt a cseh Plastigram Industries vállalat egészíti ki, amely a Tetra Pakkal együtt olyan megoldást fejleszt, amely a poliAl anyagot új termékek előállítása során hasznosítja újra.

papír tekercs gép

Az új gyártósor Közép- és Kelet-Európa szerte növeli majd az italoskartonok újrahasznosítási arányát, bizonyítva az ipar hajlandóságát az uniós, csomagolásra és csomagolási hulladékra vonatkozó irányelv (PPWR) körforgásos céljainak támogatására, és bemutatva az újrahasznosítás kulcsszerepét az élelmiszer-csomagolási ágazat zöld átállásában. Az iparág már eddig is mintegy 200 millió eurót invesztált az EU-ban az italos kartonok újrahasznosítási kapacitásának növelésébe, 2027-ig pedig további 120 millió eurót tervez befektetni – olvasható a Tetra Pak közleményében.