fbpx

Emissziómentes tehergépkocsit tesztel a Coca-Cola

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 14.

A Toyota a Coca-Colával és az Air Liquide-dal együttműködve kísérleti programot indít egy új, hidrogén üzemanyagcellás elektromos, helyi emissziómentes tehergépkocsi kifejlesztésére. A valós körülmények közti hosszú távú teszt céljából a Toyota egy hidrogén-meghajtású teherautót bocsátott a Coca-Cola rendelkezésre, hogy demonstrálja az üzemanyagcellás technológia hatékonyságát és életképességét a nehéz teherszállításban.

Vizet pufog ki, miközben áramot is termel

A Toyota a Coca-Colával közösen megkezdte egy új, hidrogénüzemű teherautó tesztelését az italgyártó vállalat ellátási műveleteinek részeként.

tehergépkocsi kamion nyergesvontató félpótkocsi
Képek forrása: Toyota

A hidrogénüzemű teherautó a Toyota üzemanyagcella moduljait használja, amelyek a hidrogén (H₂) és az oxigén (O₂) molekulákat vízzé egyesítik, miközben egyidejűleg áramot termelnek. Ennek eredményeképpen a kipufogógázok egyetlen károsanyag-kibocsátása csupán a víz lesz. Ezenfelül a gyors feltöltés magas kihasználtsági arányt biztosít. Az Air Liquide, a tiszta energiamegoldások terén vezető szerepet betöltő vállalat megújuló eredetű, úgynevezett zöld hidrogént szállít ehhez a projekthez. Ez az együttműködés rávilágít a járművek és az infrastruktúra egyidejű fejlesztésének jelentőségére a fenntarthatóbb társadalom előmozdítása érdekében – olvasható a Toyota közleményében.

E hidrogénnel működő teherautó-projektek révén a Toyota támogatni kívánja a nehéz tehergépjárművek közúti szállításának szén-dioxid-mentesítését, amely a tonnakilométerek alapján az európai áruszállítás negyedét teszi ki. A haszongépjárművek használati szokásai és a nagy mennyiségű hidrogén iránti igényük miatt kulcsfontosságú szerepet játszanak a fenntartható hidrogén-infrastruktúrák fejlesztésében. Ez a mostani együttműködés is példája Toyota célkitűzésének, miszerint a lehető legnagyobb mértékben támogassa és járuljon hozzá a szén-dioxid-semleges társadalmak kialakításához Európában és azon túl.

nyergesvontató kamion raktár
Képek forrása: Toyota

„Annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a hidrogéntechnológia bevezetését társadalmunkban, a Toyota üzemanyagcellás moduljának használatát a személyautókon túl a teherautókra, buszokra, autóbuszokra, vonatokra, hajókra, partközeli és rövid távú tengeri hajókra, helyhez kötött generátorokra stb. is kiterjesztjük” – árulja el Thiebault Paquet, a Toyota európai kutatás és fejlesztésért felelős alelnöke.

A technológiában és a projektben hatalmas potenciál rejlik: a hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológiával felszerelt nehéz tehergépkocsik csökkenthetik a távolsági logisztikai műveletek szén-dioxid-kibocsátását, és ösztönözhetik a fenntartható hidrogén-utántöltő infrastruktúra fejlesztését.