fbpx

Robotok gyártják az elviteles élelmiszerek csomagolását

Írta: Molnár Tamás - 2024 szeptember 25.

A First Pak kínai csomagolóanyag-gyártó automatizálja futószalag termelését az ABB Robotics 200 robotból álló flottájával, amelyek a mezőgazdasági hulladékból készült, lebomló, újrahasznosítható csomagolóanyagok széles skálájának előállítását és kiszállítását segítik elő.

A robotok különféle műveleteket hajtanak végre a csomagolási gyártósoron, beleértve az anyagmozgatást, a komissiózást és a raklapozást. Az ABB robotjai a be- és kirakodáshoz, a nedves prések gyors szortírozásához és palettázásához való használata segít a gyorsabb, stabilabb és pontosabb teljesítményt elérni, ami az egész gyártósoron előnyökkel jár. A robotok használata óta a gyártósor hatékonysága 100%-kal nőtt, miközben az energiaköltségek 30%-kal csökkentek.

A 2018-ban alapított First Pak kihasználja a kínai Guangxi tartomány cukornádipari erőforrásainak bőséges és magas cukor koncentrációjú lehetőségeit, és lebomló csomagolóanyagokat állít elő a kiváló minőségú alap anyagból. A cég újrahasznosítja a bagasse néven ismert rostos pépet, amely azután marad vissza, hogy a cukornádszárat összezúzzák, hogy kivonják a levét.

A bagasset gyakran használják alap anyagként az újrahasznosított termékek gyártása során. Az üzem évente körülbelül 40 000 tonna cukornádpépet kezel, ebből 35 000 tonnát dolgoznak késztermékké. A csomagoló a zacskót arra használja fel, hogy különféle alternatívákat állítson elő az elvitelnél gyakran használt egyszer használatos műanyag csomagoláshoz. Kimagasló sebességük, stabilitásuk és pontosságuk révén a robotok segítenek a First Pak-nak, hogy jelentősen javítsa termelékenységét. A First Pak kiemeli, hogy a robotok képesek széles termékskálát kezelni, amely magában foglalja a papírtálakat, papírtányérokat, a papír ebédlődobozokat és az elvitelhez használt egyéb edényeket.

Ez a rugalmasság lehetővé teszi testreszabott csomagolási megoldások gyártását is, amelyek az ügyfelek egyedi igényeihez szabhatók.

A lebomló papír-műanyag ipar hatalmas piaci potenciállal rendelkezik, a piac az előrejelzések szerint 2023 és 2032 között 6%-kal, körülbelül 814 milliárd USD-ra fog növekedni – emeli ki a First Pak.

Kína a világ legnagyobb elvitel piacaként a becslések szerint több mint 1,6 millió tonna műanyaghulladékot termelt 2021-ben. Mivel a kínai kormány ígéretet tett arra, hogy 2025-ig betiltja az egyszer használatos műanyagok használatát, a csomagolóanyagok gyártóinak újrafelhasználható anyagokat kell találniuk.

A lebomló csomagolások gyors, hatékony és minimális hulladékkal történő előállításának eszközeként az ABB és a First Pak együttműködése jelentős szerepet játszhat a körforgásos gazdaság fejlesztésében és a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelés céljának megvalósításában Kínában és világszerte egyaránt.

Forrás: https://www.packaginginsights.com/news/chinese-biowaste-packaging-first-pak-employs-robot-fleet-to-boost-sugarcane-based-materials.html