fbpx

Digitális vízjel: könnyebb a csomagok követése

Írta: Molnár Tamás - 2024 augusztus 04.

A Digimarc termékellenőrző rendszert vezet be a csomagolás újrahasznosíthatósága érdekében.

A Digimarc Corporation bemutatta a Digimarc Automate nevű automatizált termékellenőrzési rendszerét, mely a csomagoláson elhelyezett láthatatlan digitális vízjeleket használja az azonosításra. Ipari környezetben, ahol a termékeket fizikai sérülések érik, sérülnek vagy koszolódnak a nyomtatott jelzések, vonalkódok vagy rosszak a szkennelés feltételei a Digimarc Automate ezzel az új megoldással kiváló teljesítményt biztosít. A rejtett digitális vízjel-technológia hatékony eszköz a pontosság növelésére, a hulladék mennyiségének csökkentésére és a minőség biztosítására az ellátási láncokban. A technológia nem csak a minőség és a hatékonyság javításáról szól, hanem ezen felül a digitális vízjelek hozzáadott értéket képviselnek a termék teljes életciklusa során. A márkák meg tudnak felelni az újrahasznosítás, a termékhitelesítés, a vásárlói hűségprogramok és a következő generációs kiskereskedelmi értékesítés követelményeinek is.  A fejlett digitális vízjel-technológiát alkalmazó Digimarc Automate felülmúlja a hagyományos termékkódokat használó rendszereket a hulladékcsökkentés, adatgyűjtés és költségmegtakarítás tekintetében is.

A digitális vízjelek hagyományos technológiával is beolvashatók, lehetővé téve a termék átfogó nyomon követését és ellenőrzését látható vonalkódok vagy címkék nélkül. A láthatatlanság azt is lehetővé teszik a márkák számára, hogy megőrizzék az egységes márka hű megjelenést és például a kis méretű termékeken nem foglalja a helyet egy ormótlan címke. A nem egységes vagy véletlenszerű csomagolások esetében, vagy hengeres, szabálytalan alakú termékeknél a Digimarc digitális vízjelek jobb megoldásokat kínálnak a látható kódokhoz képest, és megbízható szkennelést biztosítanak a gyártósor tájolásától függetlenül.

Talán ennél is fontosabb a rendszerhez tartozó automatizált nyomon követés tekintettel arra hogy a termékellenőrzés során az emberi munkaerő alkalmazása növeli a működési költségeket, valamint biztonsági kockázatokat is jelent.

Nagy sebességű gyártási környezetekben a lassút kézi ellenőrzés szűk keresztmetszetet jelent és változó termékminőséghez vezethet. A címkézés összekeverése miatt sokszor az élelmiszereket az összetevők megfelelő közzététele nélkül szállították ki a boltokba, ez az olyan allergének esetében, mint a földimogyoró, a tej vagy a glutén, életveszélyes is lehet. A gyártók és a márkák automatizált ellenőrzést és minőségellenőrzést igényelnek, hogy megakadályozzák a hibás termékek kereskedelembe kerülését. Ezzel a rendszerrel a Digimarc Automate leküzdheti a kézi termékellenőrzés hibáit.