fbpx

Trendi a fenntartható kozmetikai csomagolás

Írta: Transpack-2024/IV. lapszám cikke - 2024 október 12.

A CosmeticBusiness az egyetlen nemzetközi szakkiállítás Németországban – Európa legnagyobb kozmetikai piacán –, amely kizárólag a kozmetikai cégeket és azok beszállítóit tömöríti a teljes kozmetikai termékportfólió fejlesztésére, gyártására, csomagolására és marketingjére. Az iparág döntéshozói a vásáron megismerhetik az aktuális trendeket.

A kozmetikai iparban az összetevők, hatóanyagok mellett különösen fontos szerepet játszik a csomagolás.

A fenntartható csomagolás megerősíti a környezettudatos vásárlói döntést. Az idei kozmetikai kiállításon a csomagolásgyártók bemutatták, hogy az egyféle anyagból készült megoldásokkal hogyan tudják még tovább elősegíteni az újrahasznosítást és a körforgást. A lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított csomagolóanyagok hatékony felhasználására is jónéhány példát láthattak a látogatók.

A Corpack egyfajta anyagú díszítő kozmetikai csomagolásokat kínál 100% polipropilénből

Nyolcszögletű és kisebb tömegű kupak

Az Albéa kibővítette EcoTop családját. A kombinált zárófej-rendszert most a nyolcszögletű OctoTop egészíti ki. A L’Occitane már ezeket használja kézkrémtubusaihoz, mert illenek a márka hagyományos dizájnjához. A gyártó szerint az OctoTop 21%-kal csökkentette a tömeget a korábbi megoldáshoz képest, és jelentősen csökkent a karbonlábnyom is. Az új megoldás PE-ből készül, és alkalmas a HDPE-áramban történő újrahasznosításra.

Albéa kibővítette EcoTop családját, a kombinált zárófej-rendszert most a nyolcszögletű OctoTop egészíti ki

A Mono Micro az Aptar új airless adagolója a Micro sorozatból. Ez egy tanúsított egyféle anyagú megoldás, amelyben minden alkatrész, beleértve a kupakot, a tartályt, a szivattyút és a dugattyút, kizárólag PE-ből készül. Teljesen újrahasznosítható és Cyclos Htp tanúsítvánnyal rendelkezik. Ezenkívül az airless rendszer jó ürítést tesz lehetővé, könnyen kezelhető, és a termék számára a lehető legjobb védelmet nyújtja.

A Mono Micro az Aptar új airless adagolója a Micro sorozatból

Termékportfólió egyetlen anyagból

A Corpack egyfajta anyagú díszítő kozmetikai csomagolásokat kínál 100% polipropilénből. A csomagolóanyag-gyártó így támogatja vásárlóit a fenntartható termékek kifejlesztésében. Az egyfajta anyagú csomagolás alkatrészei könnyebben szétválaszthatók és szortírozhatók, könnyen újrahasznosíthatók, és a kiváló minőségű újrahasznosított anyagok visszavezethetők a gyártási ciklusba.

Reciklátum színes flip-top záróelemekhez

A KM Packaging Tango és Melody Ultra flip-top kupakjait lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított anyagból gyártja. A cég speciális anyagot használ, amely magas szintű átlátszósággal rendelkezik, ezáltal lehetővé teszi a különböző színű kupakok gyártását. A reciklátum aránya 70%. A reciklátumból készült flip-top záróelemek minősége megegyezik az új műanyagból gyártott kupakokéval.

A KM Packaging Tango a Melody Ultra flip-top kupakjait lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított anyagból gyártja

Gránit és ezüst színű műanyagok

A Lifocolor két új színeffektust mutatott be portfóliójából. A gránithatású mesterkeverékek autentikus kő megjelenést kölcsönöznek a PE-, PP-, ABS-, PMMA- és TPE-műanyagok felületén. Különböző árnyalatokban kaphatók, és megfelelnek az EU és az FDA élelmiszerekkel való érintkezésére vonatkozó követelményeinek. A mesterkeverékek fröccsöntéshez és extrudáláshoz használhatók akár 280 °C-ig. A Lifocolor új ezüst és fém mesterkeverékeit elsősorban a kozmetikai csomagolások újrahasznosítás-orientált dizájnjához ajánlják. A mesterkeverékkel működik az újrahasznosítás: válogatórendszerben az ezüstszínű műanyagot a közeli infravörös (NIR) spektroszkóp helyesen felismeri, és újrahasznosításra küldi.

Következő generációs reciklátból készült tubusok

A Linhardt lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított anyagból gyárt tubust NextGen márkanéven. Az első HD- és LLD-PE-ből, azaz merev és rugalmas PE keverékéből készült, amely 100%-ban kozmetikai minőségű PreFin reciklátumból állt. A gyártó szerint ez nagy tisztaságú, és biztonságos, ellenőrzött ellátási láncból származik. A tubusok szita- és digitális nyomtatással, valamint 360°-os laminálással egyedileg dekorálhatók.

Linhardt lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított anyagból gyárt tubust NextGen márkanéven

Bioalapú csomagolás – sokoldalú, mint maga a természet

A japán Nissha cég új, 50 ml-es kerek tégelyt mutatott be vízbázisú kozmetikumokhoz, amely bioalapú és iparilag komposztálható Sulapac anyagból készül. Különböző színekben és anyagváltozatokban kapható, mindegyik más-más természetes alapanyagra épül. Ez lehetővé teszi a megjelenés testreszabását a különböző dizájnokhoz. Például a natúr megjelenés látható faforgácsokkal a natúrkozmetikumok üzeneteit közvetíti, az agyagalapú változat pedig luxus benyomását kelti a fogyasztóban.

A japán Nissha cég új, 50 ml-es kerek tégelyt mutatott be vízbázisú kozmetikumokhoz

A zerooo újrafelhasználható kozmetikai rendszer

A SeaMe startup bemutatta új PET-palackját, amelyet újrafelhasználásra és újrahasznosításra terveztek. A startup által kitalált „zerooo” újrafelhasználható rendszer az év közepétől fog működni. A zárt pooling rendszerben szabványos csomagolásokat alkalmaznak több márkához. A cég szeretné bebizonyítani, hogy a „zero waste” elképzelés megvalósítható a tömegtermelésben. Az újrafelhasználható rendszer magában foglalja avisszavételi és tisztítási szolgáltatást a kereskedelmi partnerekkel, a visszavételi és takarítási szolgáltatást, valamint a kommunikációt, beleértve az életciklus-értékelést, a szérializálást, nyomon követést és a betétdíjkezelést.

A SeaMe startup bemutatta új PET-palackját, amelyet újrafelhasználásra és újrahasznosításra terveztek

Alumíniumtubus utántöltéshez

A Tubex csomagolóanyag-gyártó bemutatta legújabb fejlesztését, a MonoRefillt. A cég tájékoztatása szerint az utántöltő csomagolás 100%ban újrahasznosított alumíniumból készül, amelynek 95%-a lakossági gyűjtésből származó anyag. A könnyű szerkezet egyszerűen újrahasznosítható. A tubus különböző méretekben kapható, tégelyek és üvegek utántöltésére egyaránt alkalmas.

Tubex csomagolóanyag-gyártó bemutatta legújabb fejlesztését, a MonoRefill-t. A csomagolás 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készül