fbpx

BUDATRANSPACK LIVE, avagy a termék útja a késztermektől a kiszállításig

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 21.

A letelepített berendezések komplett csomagolósorként történő összeépítése, működtetése, vezérlése, a működés folyamatainak megjelenítése és az adatgyűjtés adatbázis kezelés a Transmoduls Kft. rendszerintegrátori munkájának eredményeként jött létre.

 

A csomagolás tárgyának kiválasztott Gyermelyi zacskós tészta először a Mettler Toledo Kft. fémdetektorán és szalagmérlegen haladt keresztül. A kombinált berendezés hatékony és helytakarékos megoldást jelent a csomagolt és lezárt termékek egy ponton történő ellenőrzésére. A fémdetektorral megtörténik a termékellenőrzés, és kiválasztásra kerülnek azok a termékek, amelyekbe a berendezés valamilyen fémet észlel. Ezt követően a Mettler Toledo Kft. szalagmérlege elvégzi a tömegellenőrzést. Az ellenőrzés közben kilökésre kerülnek azon termékek, amelyek súlyhiányosak, vagy súlytöbbletesek, azaz nem férnek be a szűk tolerancia korlátok közé. Amennyiben a tömeg a megadott tűrésen belül helyezkedik el és az átlagérték sem csökkent az előírt érték alá, úgy a termék továbbhalad.

Érdemes megfigyelni a különleges konstrukciót. Az itt látható un. higiénikus kialakítás célja, hogy a berendezésen a lehető legkevesebb szennyeződés tapadjon meg, és a tisztítás, takarítás minél egyszerűbb legyen.

A nagyméretű informatív kijelző egyszerű kezelést biztosít. A jelszóval védett kezelői szintek garantálják a megfelelő biztonságot.

A beépített statisztikai program a szükséges termelési és statisztikai adatokat előállítja, tárolja és továbbítja igény szerint.

A berendezés interfészeinek köszönhetően a magasabb szintű rendszerrel való kommunikáción túl, önállóan alkalmas a töltőgéppel való együttműködésre annak érdekében, hogy a töltő tömeg a lehető legpontosabb értéken tartható legyen, elkerülve a túltöltésből adódó többletkiadást.

 

Az ellenőrzött termék továbbítása a SOCO SYSTEM automata pályarendszerén történik.

A pályarendszerhez hevederes, görgős és tárcsás, illetve egyenes és íves pályaelemek is rendelhetőek. A pályák különböző szélességgel és különböző hosszméterekben választhatóak, a megfelelő kiegészítőkkel (pneumatikus megakasztók, dobozfordítók, különböző kialakítású és magasságú lábak, korlátok, pályába építhető golyós asztalok, kartontartó fül, mechanikai végütközők, fékezőgörgők, fordítókerekek, pneumatikus letolók, transzfer átadó egységek, vertikális szállítópályák, stb).

 

A gyűjtőcsomagoló sor első modulja a SOCO SYSTEM gyártmányú automata dobozfelállító gép, amelynek magazinjába kerülnek behelyezésre laprahajtott kartondobozok. A gép megfogó feje vákuum tappancsokkal kivesz 1 kartont a kartontárból, szétnyitja a kartont, pneumatikus munkahengerek segítségével behajtogatja az alsó füleket, és ragasztószalagos zárással megragasztja a doboz alját.

 

A dobozfelállító gép különböző dobozméretekre könnyen és gyorsan beállítható. A dobozméretek váltása, orsós tengelyekre szerelt kocsikkal, állítókarok segítségével történik.

 

A felállított és alulról megragasztott dobozok a SOCO SYSTEM könnyűszerkezetes pályarendszerrel kerülnek továbbításra a berakó munkaállomásig, ahol a Transmoduls Kft. 6-tengelyes, karos robotjával történik meg a termékek berakása. A robotra szerelt vákuumfejjel felveszi a terméket, és a program szerinti darabszámú terméket berakja a kartondobozba. A nagysebességű robotnak köszönhetően, igen hatékonyan megoldható különböző formájú termékek gyors berakása is.

 

A megtöltött dobozok ezután a SOCO SYSTEM gyártmányú dobozzáró gépre kerülnek, ahol megtörténik a felső dobozfülek behajtogatása, és a gyűjtőkarton dobozok felső zárása ragasztószalaggal. A T-400 típusú automata csomagolósorokba illeszthető dobozzáró gép folyamatos működésre kialakított, termékváltás esetén a gép könnyen, és gyorsan ráállítható az új dobozméretre, és egyszerű a ragasztószalag és a ragasztófej cseréje is.

 

Ezután a lezárt dobozok gyűjtőtömeg ellenőrzése következik, mely a görgős szállítópályájába épített Mettler Toledo statikus mérleggel végez, természetesen a dobozmérettől és gyűjtősúlytól függően különböző méretű mérlegvázakkal és szállítópályákkal, mérőcellákkal szerelve. A szállítópályába épített statikus mérleg segítségével maximum 12 gyűjtődoboz/perc kapacitásig ellenőrizhető a megfelelő doboztömeg. Nem megfelelő tömegű doboz esetén a pálya megáll vagy a nem megfelelő tömegű gyűjtődoboz a főpályáról eltávolításra kerül.

 

 

A tömegellenőrzés után a dobozok a szállítószalag jelölési szakaszán haladnak tovább.

A gyűjtődobozok oldalára az AMSY Jelöléstechnika Kft. által biztosított VIDEOJET 8510 tintasugaras hőnyomtató Datamatrix kódot nyomtat, amely a mérleg által adott súlyadatokat tartalmazza, max. 600dpi felbontásban. A tésztagyártó cég logóját a doboz oldalára VIDEOJET 2350/2360 nagyfelbontású karton feliratozó nyomtatja, akár 70mm-es magasságban. A logón túl a doboz oldalra kiváló minőségű vonalkód, Datamatrix vagy QR kód is nyomtatható. A doboz tetejét a VIDEOJET 1650 kis karakteres tintasugaras feliratozó egyedi gyártói azonosítókkal látja el, amely történhet pl. csak UV fényben látható speciális tintával is.

A soron lévő feliratozó készülékek az AMSY Jelöléstechnika Kft. standján elhelyezkedő központi számítógép vezeték nélküli hálózatába kapcsolva működnek. A számítógépen futó ?VIDEOJET CLARiNET® vezérlőprogramon látható a készülékek állapota, a megjelölt kartonok mennyisége és az éppen kiválasztott felirat. A feliratok adatbázisból illetve kezelői beavatkozásként vonalkódos kiválasztással is módosíthatók.

A feliratozás után a doboz tetejére VIDEOJET 210 automata címkefelrakó berendezés marketing célú színes, öntapadó címkét helyez fel.

 

A csomagolósoron haladó gyűjtődobozokat, az Uniotech Kft. által biztosított Transpack félautomata pántoló géppel pántolja le. A berendezés 5 mm szeles PP pántszalaggal automatán végzi a pántolást, a gép maximális sebessége 65 kötés/perc. Az operátor helyezi a dobozt a megfelelő helyre, és fotocellás érzékeléssel, lábpedállal, vagy nyomógombbal történik a pántolási művelet indítása. A gyűjtődobozok szállítópályán érkeznek a rakatképzés helyszínéig, ahol a Transmoduls Kft. karos palettázó robotja végzi az egységrakomány képzést. A robot vákuumfejjel fogja meg a kartondoboz, és a raklapon elhelyezi a program szerinti helyre és pozícióban. A Robotos cella biztonságtechnikáját két oldalról – a raklap beadagolási irányból és a pályarendszer felőli oldalról a Transmoduls Kft. által telepített SICK biztonsági fényfüggöny valósítja meg, mely igény szerint mutingolható, tehát ki-, és berakodás idejére elhalkítható. Ezzel párhuzamosan egy 270 fokban látó SICK területfigyelő lézerszenzor biztosítja a robot munkavégzését és megakadályozza, hogy a mozgó robot munkaterébe ember hatoljon be.

 

A raklapok adagolása, tárolása a SOCO SYSTEM PalManager raklapadagoló berendezéssel történik. A berendezés automatán lerak 1 raklapot a földre a raklaptárból. Ha a bekészített raklapot kiveszik, a gép automatán lehelyezi a következő raklapot, de közben folyamatosan érzékelők segítségével ellenőrzi, hogy az operator lába, vagy a kézi villás emelő villája nincs-e a raklaposzlop alatt.

Az üres raklapok raklap adagolóba történő betárolása, és palettázási pozícióba mozgatása, valamint a kész egységrakományok sztreccsfóliázó gépre szállítása, a Mettler Toledo mérőcellával szerelt kézi villás emelőjével történik.

 

Az egységrakomány tömegellenőrzését szintén a Mettler Toledo raklapmérlege végzi el és továbbítja a mérési eredményeket a termelésfelügyelő informatikai rendszer számára. A csomagolósor utolsó állomásán az Uniotech Kft. PKG Discovery stretch-fóliázó gépe a rakatot körbefóliázza. A fóliázó gép a stretch-fóliát 200%-os előnyújtást követően helyezi rá a raklapra, így nyújt költséghatékony csomagolási megoldást a megfelelő összetartó erő mellett.

 

Ezután a rakat címkézése történik meg az AMSY Jelöléstechnika Kft. által biztosított új generációs Zebra ZE500 nyomtatóegységgel rendelkező VIDEOJET P3400 automata raklapcímkéző berendezéssel. A speciális kialakítású címkéző kar a rakat két oldalára helyezhet fel A5-ös méretű címkéket, melyeken több rakat és termék azonosítható kód helyezhető el. A címkén lévő adatok a központi vezérlő egységről módosíthatók, amely direkt kapcsolatban állhat a gyártás irányító rendszerrel. A szállításra kész rakatot kézi villás emelővel mozgatjuk át, és pakoljuk fel a tehergépkocsi emelő hátfalára.

 

A Transmoduls Kft. által kifejlesztett vezérlő program lehetővé teszi, hogy a rendszerbe épített kódolvasókkal, kamerákkal azonosíthatjuk a terméket, gyűjtődobozokat és egységrakományokat. A rendszerbe épített, ellenőrző, mérlegelő berendezések adatait hozzá tudjuk rendelni az egyes csomagolási egységekhez és ennek megfelelő címkét, feliratot tudunk generálni. Amennyiben a vállalat központi termelésirányítási rendszerével is létrehozzuk a kapcsolatot, úgy pl. akár a kiszállítási helyet is integrálni lehet a raklapcímke kódjába. A program fő képernyőjén láthatóak a gyűjthető adatok. Jelen rendszerrel a raklapra felkerült kísérőcímke vonalkódjának beolvasásával egyéb adatok mellett megtudhatjuk, hogy azon a raklapon mennyi gyűjtődoboz és a dobozban hány darab tasak van, és ezeknek a tasakoknak mi a tartalma, mikor csomagolták, mennyi a tömege, áthaladt a fémdetektoron és nincs benne szennyeződés.