fbpx

Ez a világ egyik legszomjasabb kendője

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 01.

MEWA: sokat bír, ráadásul nem kell eldobni használat után

Minél több szennyeződést képes felvenni egy ipari (vagy háztartási) törlőkendő, annál nagyobb szolgálatot tesz a használójának, hiszen annál kisebb súlyú és méretű eszközt kell a felülettisztításhoz alkalmaznia. A világmárkaként számon tartott MEWA törlőkendők különlegesen nagy felvevőképességgel rendelkeznek. Saját súlyuk sokszorosát képesek felszívni, amit a szálak összetétele, a saját szövöde és a vizsgálati labor együttesen tesznek lehetővé.

A robusztus MEWATEX törlőkendő elképesztő kapacitása révén extrém mennyiséget képes felvenni. Saját súlya mindössze 40 gramm, viszont akár 90 milliliter folyadékot is elnyel. A műhelyeknek, a gyártóüzemeknek és az iparnak pont erre van szüksége: e helyeken mindig akad valami, amit fel kell törölni: olaj, zsír, oldószerek, festékek és persze kosz és piszok komoly mennyiségekben. Minden textília szennyeződés-felvevő képessége a kialakításától függ. A MEWA azon kevés textilszolgáltató egyike, amelyik – a németországi Immenhausenben működő üzemében, másodpercenként 5 darabos kapacitással – maga állítja elő törlőkendőit. – A kiemelkedő nedvszívó képesség érdekében kizárólag bizonyos szálakat és fonalakat használunk, amelyeket válogatott beszállítóktól kapunk – mondja a MEWA magyarországi vállalatának ügyvezetője. – A szövés sajátságai, a lánc- és vetülékszálak speciális kapcsolódása is növeli a felszívóképességet, illetve nagyon szigorú próbáknak tesszük ki az anyagot. Nemcsak szakítószilárdságukat és ellenálló-képességüket vizsgáljuk, de egy csepegtetési teszten is meg kell felelniük, ahol a nedvszívást ellenőrizzük – teszi hozzá Horváth László.

Kiemelkedő felvevőképességének köszönhetően a MEWA törlőkendő – a papírtörlőkkel és a rongyokkal ellentétben – többször alkalmazható, ezért az élettartama is hosszú. A MEWA törlőkendők nedvesen sem szakadnak, és ellenállóak. Vagyis nemcsak „letörlöm és eldobom”, hanem „letörlöm, és használom még”. A kendők sok alkalommal szívnak fel folyadékokat és szennyeződéseket, mielőtt ki kell őket cserélni. Az eredmény csökken a hulladék, és csökkenthető a tiszta kendők raktározáshoz szükséges hely, fenntarthatóbb a gazdálkodás. A többször használható kendők azért is pozitívan jelennek meg a környezeti mérlegben, mert szolgáltatása keretében a MEWA elszállítja a használt kendőket, környezetkímélő módon kimossa őket. Mindeközben betart minden törvényi előírást, és a végén a tiszta kendőket visszajuttatja ügyfeleinek.