fbpx

Amikor a tisztaság elkezd profitot termelni

Írta: Szerkesztőség - 2017 július 13.

Gondolná bárki, hogy összefügg a nyereségesség a tisztasággal, és hogy az alaposan elemzett tisztítás-karbantartás komoly veszteséget spórol meg – és mindez versenyelőnyt is biztosít? Lássuk, milyen választ ad erre a svéd Tork!

 

Magyar termelővállalatok versenyképességét, „áramvonalasítását” is segítheti, ha megértik, miért fontos a tisztítási feladatok optimalizálása – üzeni a higiéniai termékeket gyártó svéd Tork. Köztudott, hogy a versenyelőny néha aprónak tűnő tényezőkön, a sportban például ezredmásodperceken múlik. Ebből indultak ki?

 

A termelő-gyártó cégek működésének alapos elemzésekor ma már azt is vizsgálják, miként hatnak a higiéniai folyamatok a vállalat termelékenységére, versenyképességére. A gépek karbantartására, tisztítására fordított idő leállást, tulajdonképpen veszteséget jelent, így e területen elérhető minden javulás azonnali hatással van a hatékonyságra. A termelő gépek tisztítására szánt idő akár 35%-kal is megrövidíthető az újgenerációs tisztítókendők segítségével. A Swerea Research Institute független kutatóintézet tesztjein az ipari tisztítókendők és a termelékenység hatását vizsgálták, és a festékek és egyéb anyagok eltávolításához szükséges időt mérték le.

A rongyokhoz képest tisztítókendőkkel az oldószer felhasználás mennyisége is lényegesen kevesebbnek bizonyult, ami nemcsak költségcsökkentő, de környezetkímélő is:

 

Az éles piaci versenyben egyre több vállalat alkalmaz „karcsúsított”, „áramvonalasított”, azaz pazarlást megszüntető (lean-menedzsment) megoldásokat. Ez a filozófia adta az ötletet, hogy megnézzük, miként segíthetik az új generációs, okos-higiéniai megoldások a termelékenységet. Hogyan lehet a folyamatokat jobban, gyorsabban, olcsóbban, kevesebb veszteséggel elvégezni, nap mint nap? Az új generációs higiéniai eszközökkel kézzelfogható eredményeket érhetünk el hatékonyság és termelékenység növelés terén. Ehhez nincs is mindig szükség nagy beruházásra, elég, ha a vállalat beszerzői, vezetői felismerik a karbantartás és tisztítás hatékonyságának növelésében rejlő lehetőséget – mutat rá Rédey Anikó, a Tork termékmenedzsere. Az említett vizsgálatból az is kitűnt, hogy a munkatársaknak is kevesebb erőfeszítésbe telt a szennyeződés eltávolítása, ezáltal hatékonyabban végezték munkájukat.