fbpx

Az új magyar traktort is egy Hyundai segíti

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 02.

A folyamatosan fejlődő jánoshalmi cég évtizedek óta az AXIÁL partnerségére támaszkodik

– Három ok miatt voksoltam az AXIÁL Kft. kínálatában megtalálható Hyundai targoncára – mondja Dr. Renner Tamás, aki a Bács-Kiskun megyei Jánoshalma határában lévő Renner Bt. műszaki igazgatója, és nem mellesleg a magyar traktorgyártás legifjabb ikonja. A Szent István Egyetemen diplomázó és az agrár-műszaki tudományok doktori címét is megszerző fiatal mérnök gyermekkori álmának eleget téve innovatív módon modernizálta a maga korában méltán népszerű és ma is nosztalgiával emlegetett Dutra-traktorok legfontosabb erényeit, s megalkotta a mára országszerte ismertté vált Renner-traktort. Az új magyar erőgép premierje egyelőre még várat magára, de minden bizonnyal nagy népszerűségnek örvend majd a hazai gazdatársadalom körében.

Ha jól tudom anno egy családi ház műhelyéből indult a Renner Bt., most viszont egy impozáns, igazán korszerű hatalmas területen fekvő komplexum fogadott minket. Összefoglalná a fejlődésük útját, illetve bemutatná, hogy milyen termékeket gyártanak?

Így igaz! Cégünk 1991 óta létezik, és valóban a jánoshalmi családi házunk udvarából nőttük ki magunkat. Az alapítása óta műszaki gumiárukat, ezen belül prés-vulkanizált gumifém-termékeket gyártunk. Termékeink közül kiemelkedik egy öt típusból álló rezgéscsillapító-család, amelyből heti 400 ezer darabot gyártunk az ipar különböző területeinek. Vevőkörünk folyamatos növekedése, illetve eddigi vevőink pozitív visszajelzései arra engednek következtetni, hogy termékeink minősége megfelel a piac elvárásainak. Természetesen a fent említett rezgéscsillapítókon kívül gyártunk más, a megrendelők különleges igényeinek megfelelő termékeket is. Köszönhetően kiválóan felszerelt szerszámkészítő, lakatos, fémelőkészítő és vulkanizáló üzemünknek – ahol számítógép-vezérlésű forgácsoló-, és vulkanizáló gépek, automaták állnak rendelkezésünkre – rövid határidővel, pontosan tudjuk teljesíteni a megrendeléseket. Mindez, és kollégáink képzettsége, rátermettsége lehet a záloga termékeink kiváló minőségének, ezáltal vállalkozásunk sikerének.

 

Mennyit és hová exportálnak?

Cégünk alappillére egy olyan (nemzetközileg elismert szervezettel tanúsíttatott) minőségbiztosítási rendszer folyamatos fejlesztése, fenntartása, amely a beérkezéstől a kiszállításig végigkíséri termékeinket, biztosítva üzleti partnereink bizalmának megtartását és erősítését, új vevőkapcsolatok kialakítását. Alapvető célunk, hogy az európai normáknak megfelelő, kiemelkedő minőségű termékek gazdag választékának forgalmazásával mind jobban kielégítsük a megrendelői igényeket. Ezt olyan szolgáltatásokkal egészítjük ki, amelyek kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi vevőink, megrendelőink munkáját.

Napjainkban 220 alkalmazottal 3000 féle terméket gyártunk heti 400 ezer darabos volumenben, elsősorban Nyugat-Európába, de az USA-ba és kisebb részt Kelet-Európába is szállítunk.

 

Hogyan és minek köszönhetően kerültek kapcsolatba az AXIÁL Kft-vel?

Az AXIÁL Kft.-vel pontosan ugyanabban az évben, 1991-ben kezdtünk el tevékenykedni, a partnerségi viszonyunk már a kezdetektől elindult, bár akkor még csak egyoldalú volt a kapcsolat: gumifém-alkatrészeket szállítottunk be az AXIÁL-hoz. Idővel azonban változott a helyzet?

A hosszú közös munka alatt láttuk, hogy megbízhatóak, pontosak: egyszóval, könnyű volt velük együttműködni. Ennek eredményeként egy-két erőgépet és pár munkagépet vásároltunk tőlük, így vált kölcsönössé a mi szakmai kontaktunk.

Akkor értelemszerű volt, hogy tavaly az AXIÁL Kft.-től vásárolnak targoncát is?

Mikor 2016 év elején eldöntöttük, hogy lecseréljük a Renner-cég targoncaállományát, őszintén szólva három ok miatt voksoltunk az AXIÁL Kft. Hyundai targoncájára. Egyrészt a lokálpatrióta szellemiségemnek köszönhetően igyekszünk egy-egy döntésünknél előtérbe helyezni az olyan vállalatokat, cégeket, amelyek hazánkban tevékenykednek, vagy Jánoshalmához közeliek. Mindenki tudja, hogy az AXIÁL cégcsoport bajai székhelyű vállalat, mely szinte a szomszédunkban van, és mint említettem a jó partnerségi viszony már megvolt, így mindenképp kértünk tőlük is ajánlatot targoncára. Természetesen más cégeket is bevontunk az ajánlati versenybe, hiszen mi sem vagyunk a magunk ellenségei?

Nálunk a fő szempont, – legyen szó bármilyen beruházásról, – mindig az ár-érték arány. Nos, ebben is nyert az AXIÁL. Minden paramétert megvizsgálva, így döntöttünk a Hyundai 20DA-7E típusú targonca mellett. Egyelőre egy ilyen gép dolgozik nálunk.

Utolsóként egy kis érzelmi egybeesés is volt, hiszen az általam tervezett Renner 5044 és 9044 elnevezésű traktort is a japán Kubota 50- és 80 lóerős dízelmotorja hajtja, és a Hyundai targonca munkáját szintén a Kubota segíti.

 

– Végezetül hozzátenném, hogy jól döntöttünk a Hyundai 20DA-7E kapcsán, ugyanis egy év távlatából nyugodtan kijelenthetem: kitűnően végzi munkáját, képessége és teljesítménye nagyban megkönnyíti a dolgozók mindennapjait, mindezt egybevetve hozzájárul a vállalkozásunk jövedelmezőségéhez. A közeljövőben biztosan tárgyalunk az AXIÁL Kft-vel a teljes targoncaállományunk lecseréléséről – mondta Renner Tamás.

HYUNDAI 20DA-7E ismérvei

Erős motor. A piacon jól bevált minőségi Kubota V2203 motor páratlan teljesítményével és tartósságával növeli az emelőtargonca értékét. 30,8 kW-os teljesítménye több mint elég ahhoz, hogy szabványos vagy különleges szerelékkel ellátott gépbe szerelve bármilyen munkát elvégezzen.

Gyorsabb haladási sebesség és kapaszkodóképesség. Az erős és nagyteljesítményű motor nagyobb gyorsulást, jobb kapaszkodóképességet és nagyobb haladási sebességet (19,3 km/h) biztosít bármilyen egyenetlen és lejtős terepen.

Gyors és stabil működés. Az emelőoszlop gyors felemelésével, leengedésével, előre vagy hátra billentésével lerakodásnál a legkedvezőbb munkakörülményeket biztosítja. A megrakott targoncánál az emelőoszlop leengedésének sebességét a leengedés-vezérlő szelep irányítja, ezáltal a munkavégzés teljesen biztonságos.

Az emelőoszlop megnövelt billentési szöge. A 6 fokos előrebillentési és a 10 fokos hátrabillentési szög a kezelő számára biztonságos, és gyors platformot biztosít a fel- és lerakodáshoz.

Olajfürdős fékrendszer. Az olajfürdős fékrendszer nem igényel karbantartást (vagy csak alig); zárt szerkezeti kialakítása véd a poroktól és a nedvességtől.

Teljesen hidrosztatikus szervokormány. A hidrosztatikus szervokormány mindig egyenletes és könnyed kormányzást biztosít, a kormánykerék nem forog túl, és nem rúg vissza.

Kulccsal zárható tanksapka. A biztonság növelése és a munkaidő-kiesések csökkentése végett nagyobb üzemanyagtartályt építettek be, kulccsal zárható tanksapkával.

Kalmár Nárcisz