fbpx

Kész Ipari Gyártó Kft. – Ipar 4.0 a QAD támogatásával

Írta: Szerkesztőség - 2017 május 10.

A Kész Ipari Gyártó Kft. Magyarország piacvezető acélszerkezet-gyártó cége tavaly úgy döntött, hogy a már meglévő, komplex termelésirányítási rendszerét a szakiparági elvárások miatt továbbfejleszti, és az Ipar 4.0 szabványainak megfelelően olyan megoldást keres, mely a legjobb módon és teljes körűen képes lefedni a termelési folyamatait.

 

Így a már meglévő QAD Enterprise Applications, integrált  vállalatirányítási rendszerük kiegészítése mellett döntöttek,  mert az ISYS-ON Informatikai Tanácsadó Kft.  által korábban megvalósított faltól falig megoldások már  bizonyították, hogy a QAD támogatásával képesek lesznek  megfelelni az Ipar 4.0 követelményeinek is.  A megvalósítás támogatása érdekében a Kész Ipari Gyártó  Kft. felkérte a Vonalkód Centrum Kft. és az ISYS-ON Kft.  szakembereit, hogy kiépítsenek egy olyan rendszert, amiben  a vállalat egyedi gyártásának követése leképezhető,  és a lejelentési folyamat idomul az üzemszervezéshez,  így biztosítva a nagy gyártótérben történő mozgó munkaerő  mobilitását is.

Az informatikai háttér fejlesztése során a Vonalkód Centrum  Kft. különböző gyártók vonalkód olvasására alkalmas  eszközeit vizsgálta meg a bevezetendő rendszer optimális  támogatása érdekében.  A megfelelő vonalkódos eszköz kiválasztása az alábbi  fő szempontok mentén történt.

– A Kész Ipari Gyártó Kft. egy korábbi beruházás kapcsán  már rendelkezett néhány Casio DT-X8 adatgyűjtővel, így  kézenfekvő volt ezeknek az eszközöknek a megvizsgálása.

– Üzemi környezet: fűtetlen csarnok, magas porkoncentráció,  fizikai sérülések lehetősége.  Munkafolyamatokhoz illeszkedő, nagy terek bejárására alkalmas  mobilitás biztosítása.

– Megfelelő hardware- és software-környezet a QAD rendszerének  futtatására.

A fent említett szempontok figyelembe vételével a következőre  esett a választás:

Casio DT-X8, valamint ennek utódmodellje, a DT-X200  lett a kiválasztott mobil adatgyűjtő.  Ballay Zsolt, projekt koordinátor a KÉSZ részéről: „A Casio  DT-X8 és az utód DT-X200 adatgyűjtők ergonómiáját találták  a legjobbnak a tesztelő munkatársaink. A 3 méterről  ejthetőség, az IP68 szintű ipari védelem, a hosszú akkumulátor-  üzemidő, valamint a jó szervizszolgáltatások miatt  döntöttünk a Casio DT-X8, és DT-X200  vonalkódos adatgyűjtők mellett – természetesen  az ár-érték arányt szem  előtt tartva.”

– A nyomonkövetés megvalósítására  a QAD oldaláról olyan funkciók kerültek  kialakításra, mint a műszak-összeállítás,  gyártmánycsoportok és  festőterületek kezelése. Ezeket már  egyszerű vonalkódos adatgyűjtőkön  nem lehet megvalósítani, így erre alkalmas  eszközként a Getac F110 ipari  tablet lett megjelölve Windows operációs  rendszerrel.

 

Az ISYS-ON Kft. erre  az eszközre alakította ki a kézzel könnyen kezelhető, a mai  mobil világ elvárásainak megfelelő felhasználói felülettel  rendelkező lejelentő funkciókat.  Ballay Zsolt, projekt koordinátor a KÉSZ részéről: „Azért  a Getac F110 ipari tokozású tabletet választottuk, mert az  IP65 szintű ipari védelem, a hosszú akkumulátor-üzemidő,  a teljes értékű Windows 10 Pro operációs rendszer, valamint  a 36 hónap garancia biztosított minket arról, hogy a minőségellenőrzést  végző kollégák munkája hatékonyabb lesz,  és a készülékek kicsit magasabb beszerzési ára az eddig a  termelési terület és az iroda közötti ingázásra fordított idő  minimalizálásával megtérül.”

– A műhelymunkák terén a mobil eszközök mellett a különböző  munkafolyamatok lejelentéséhez (lakatolás, hegesztés)  a gyártócsarnok oszlopain külső vonalkód olvasóval  támogatott, IP védelemmel ellátott, nagy érintőképernyős  fali terminálok kerültek elhelyezésre, amelyeken a QAD  megoldásnak az ISYS-ON Kft. által erre az eszközre kialakított  gyártmánykövetési funkciói szolgáltatják a műhelymunkák  követését.  Az eltelt időszak igazolta a döntés helyességét. A Casio-  adatgyűjtők és a Getac-tabletek jól állják a mindennapos  kemény igénybevételt, és a kialakított QAD lejelentési  rendszerrel együtt teljes mértékben lefedik a gyártási  folyamatokat.

„A beruházás eredményeképpen felállt egy olyan online gyártáskövetési  megoldás, mely a megfelelő információkkal látja  el a KÉSZ Iparai Gyártó Kft. vezetését, és kiemelkedő megoldást  nyújt az építő ipari gyártási igényeinek kielégítésére” – mondja Ballay Zsolt, projekt koordinátor.

„A beruházásunk  sikeres volt, nagy mértékben javította a költséghatékonyságunkat.  Az ISYS-ON Kft-vel, valamint a Vonalkód Centrum  Kft-vel sikerült egy igazán jó partneri kapcsolatot kiépíteni.”

www.isys-on.hu