fbpx

Hogyan raktározzunk okosan?

Írta: Szerkesztőség - 2017 december 04.

Arccal a jövő felé

Az ipar 4.0 automatizált gyártási folyamatai, a robotizált gyártástámogató rendszerek, az elektronikus értékesítési csatornák új kihívásokat támasztanak az intralogisztikai és raktározási technológiák számára. A meglévő raktározási megoldások és az azokban alkalmazott folyamatok nem alkalmasak a megnövekedett igények határidőre történő kiszolgálására. E technológiák és a hozzájuk tartozó folyamatok optimalizációjával ugyan lehet javulást elérni, de ezek csak rövid távon oldják meg a felmerült problémákat. Kihasználva az ipar 4.0 automatizált technológiáit, gyökeres változásra van szükség, hogy a jövőbeni, most még nem ismert gyártási folyamatokat ki tudjuk szolgálni.

Megtérülő megoldás az LT-től

Mind multinacionális vállalatok, mind pedig KKV szektorban tevékenykedő kisebb cégek számára kínál gyorsan megtérülő raktározási megoldást az LT Szállítópálya Kft. automata kisáruraktári rendszere, karöltve a hozzá csatlakozó szállítópálya megoldásokkal.

Felismerve, hogy a nemzetközi nagyvállalatokhoz hasonlóan a kisebb, lokális KKV-k igényei és folyamatai azonosak, csak méretben és komplexitásban térnek el nagyobb testvéreiktől, hasonló megoldásokra van szükségük. Viszont ezekre az igényekre eddig nem létezett – vagy nem volt költségoldalról megfizethető – rendszer. Ezt az űrt pótolja az LT fejlesztése és szállítási portfóliója!

A 10 éves tapasztalatot alapul véve, a megszokott irányelvekkel szemben rendszerünk moduláris alapokra épül fel, ezzel biztosítva a későbbi költséghatékony bővítés és továbbfejlesztés lehetőségét. A klasszikus, kis alkatrészek tárolására és komissiózására alkalmas automata raktári rendszer 4 fő alkotóelemből épül fel.

  • A kaotikus tárolási elvet alkalmazó, nagysűrűségű tárolást biztosító moduláris tároló polcrendszer.
  • A termékek nagy sebességű (akár 5 m/s), pontos anyagmozgatását és a polcrendszerbe való ki- és betárolást biztosító robot a bővíthető teherfelvevő rendszerrel, mely óránként akár 200 duplaciklus per sor ládamozgást valósít meg.
  • A terméktárolókat a felhasználási és/vagy komissiózási pontra szállító moduláris, a ládamozgásokat pontosan biztosító szállítópálya-rendszer.
  • Valamint a fenti mechanikai komponenseket összhangban irányító, szintén moduláris raktárirányítási és anyagmozgatási szoftveres rendszer.

Nem kellenek százmilliók a gyors megtérüléshez

Az átgondolt koncepciónak, a modulárisan bővíthető megoldásoknak, a felhasznált anyagoknak, valamint komponenseknek köszönhetően sikerült egy a piaci igényeknek megfelelő, költséghatékony automata megoldást kifejleszteni. Természetesen a hazai gyártási környezetben alkalmazott modern és hatékony gyártási eljárásoknak is köszönhetően rendszereink a több százmillió forintos költséggel szemben annak harmadáért már 100-150e EUR-s befektetéssel kivitelezhetők (1.500-3.000 láda tárhely), ennek megfelelően a rendszer megtérülése akár 1-3 év alá csökkent. Számos bel- és külföldi referencia-berendezés támasztja alá a rendszer hatékony működését és gazdaságosságát, melynek köszönhetően vevőink rendszereinket folyamatosan bővíttetik kapacitásuk növelését biztosítandó.

Erre egy jó példa egy Dunakeszin működő KKV esete, ahol a kezdeti 3 soros (4.100 ládát befogadó) rendszert első lépésben azonos területen további 2 sorral (2.700) majd második bővítésben egy kapcsolódó raktári területen egy 2 soros (60 m hosszú x 7,5 m magas, 12.000 láda kapacitású) rendszerrel bővítette.

Bér- és energiaköltség-megtakarítások

Az automata kisáruraktári rendszer az általa kiszolgált komissiózó pulttal vagy szállítópályával nagyfokú megtakarítást biztosít felhasználásának helyén. Legfontosabbak ezek közül a rendszer által felszabadított raktári alapterület, melynek mértéke akár a korábban elfoglalt felület 2/3-a is lehet, a rendszer helyettesítette munkaerő bérköltsége, mivel a szükséges munkaerő harmadára csökkenthető, illetve más termelő munkafolyamatokat végezhetnek, az alacsony energia-felhasználásnak köszönhető megtakarítás, illetve a felgyorsult raktári kiszolgálásból fakadó megtakarítás valamint az így szerzett piaci előny.

A fejlődés iránya megállíthatatlan, ezt bizonyítják magyarországi és európai referenciáink a kis- és nagykereskedelem, az elektronikus kereskedelem, az autógyártás és az azt kiszolgáló ipar, a gyógyszeripar és egyéb iparágak területén.

http://www.lt-foerdertechnik.de