fbpx

KITEKINTŐ

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 08.

Egyszerre nyírjuk a bolygót és magunkat

 

Rengeteg szemetet etet meg az emberiség a tengeri élőlényekkel úgy, hogy műanyag hulladékokkal szennyezi az óceánokat (is). A legtöbb állat belepusztul, sőt, a műanyagok – például a polietilén vagy a szilikon – a vízben egyre kisebb részekre esnek szét, s nagyon veszélyes környezeti mérgek (poliklórozott bifenilek, policiklusos aromás szénhidrogének stb.) rakódnak a felületükre. E megfertőződött részecskék 70%-a(!) lesüllyed az üledékbe, a halak és a csigák megeszik, így bekerülnek az emberi táplálékláncba is – írja a ma.hu, amely egy megrázó videót is bemutat egy frissen kifogott és felboncolt hal gyomrából előkerülő műanyag tárgyakról.

Vége az ingyenes házhoz szállításnak?

Hiába az alacsony infláció, a postai, futár- postai szolgáltatások díjszabásában markáns emelkedés következett be – jelentette a KSH az idei év második felére vonatkozóan. A hazánk legnagyobb csomagautomata-hálózatát üzemeltető Foxpost Zrt. vezérigazgatója szerint 2018-ban további, akár 15 százalékos drágulás is lehetséges. Ennek egyik oka a munkaerő-, konkrétan a sofőrhiány, illetve a piaci harc miatt tarthatatlanná vált, alacsony tarifaszint. Az ingyenes kiszállítás akár meg is szűnhet.

A vásárlók többsége talán bele sem gondolt abba, hogy az ingyenes kiszállítást is fizeti valaki, s ha ez a költség láthatóvá válik, az valódi versenyt eredményezhet a logisztikai szolgáltatók között” – mondta Bengyel Ádám.

Liheg-zihál a fuvaripar

Túl kevés a sofőr, szűkül a logisztikai háttér, kevés a parkolóhely; túl sok a csomagmegrendelés, a hulladék és a környezetszennyezés – nagyjából ezek a banálisnak tűnő, de mind súlyosabb okai annak, hogy az internetes rendeléses kiskereskedelmet kiszolgáló logisztikaipar mind nehezebben tartja a lépést a robbanásszerű növekedéssel – jelenti a Biztosítási Szemle. A helyzet az előrejelzések szerint romlani fog a nagyvárosokban, miután a fejlett államokban a netes kereskedelem még csak 10-20%-nál jár, és a növekedés el fogja érni a 30%-ot is. A megoldást a biciklis és robotfutárok, meg az átvevőpontok kialakítása jelentheti. Már ha nem szólunk arról, amit a BBC-nek nyilatkozott egy futár: elkényelmesedtek az emberek, sokan már vizet is neten rendelnek?

Három napig Ipar Napjai

Világmárkák, piacvezetők, kis- és középvállalkozások, számos ipari területen tevékenykedő cég egy időben, egy helyen a Budapesti Vásárközpontban, az Ipar Napjai, Mach-Tech kiállítás alkalmából 2018. május 15-18. között!

Construma: céltudatos érdeklődők

2018. április 11-15-én rendezik meg a legnagyobb hazai építőipari szakkiállítássá vált Construma-t Budapesten, a Hungexpo területén. A tavaly 13 ország 335 kiállítóját és csaknem 57 ezer látogatót vonzó expón idén is a találkozik a látogatók kétharmadát kitevő építészszakma (belsőépítészek, tervezők, gépészek, mérnökök, konyhatechnológia), illetve az 57%-ban családi házas, 17%-ban panellakó, illetve 13%-ban lakóparki érdeklődő, akiknek a felmérések szerint csaknem fele tervez lakásvásárlást, -felújítást 2018-ban.

Gyógyszert ad, tereget, felvidít, pingpongozik – mi az?

Január első dekádjában a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n mutatták be a fogyasztói (szórakoztatóipari, háztartási stb.) robotika legújabbjait. A rúdtáncos és sci-fibe illő harci (játék) robotok mellett akadt rákos gyerekek arcára mosolyt csaló kacsaautomata, meg olyan is, ami teregetés után összehajtogatta a kimosott ruhát. A jövőben lehet, hogy robotkutyát viszünk sétálni (vagy drón sétáltatja az elfoglalt gazda kutyusát); lesz felszolgáló-, hordár- és bevásárlórobot, lesz az idősek gyógyszerszedésére emlékeztető és őket szórakoztató masina, lesz társ a pingpongozáshoz, sőt, lesz sztorizó társalkodórobot is?

Ők (is) a dizájnnal robbantottak

10+1 olyan vállalkozást mutat be a HVG Business Extra, amelyek a sikerüket nagyban köszönhetik a ragyogóan eltalált dizájnnak. Például Áron Eszter 2011-től korfüggetlenül viselhető ruhákat tervez, és tudatos márkaépítő. Ivanka András és Katalin színezett betonelemekkel váltak világhírűvé, de ma már hangfalak, áruház-belsők, bútorok, ruhák is összefüggnek nevükkel. A HVG említi többek közt a szenzációs, a profi futballvilág figyelmét is felkeltő, görbe felületű tengó-ping-pongasztalt; akárcsak az Inarchi-t, Héder János és Zoltai Judit új cégét, luxuskategóriájú csillárokat, lámpatesteket tervez és gyárt dizájnérzékeny megrendelőknek. Mesés karriert fut be a gyerekkori nevére ma már világhírű márkát építő Sándor Szandra – azaz Nanushka, akinek máig Budapesten gyártott ruhái a kényelemre, a funkcionalitásra fókuszálva is könnyedek, szellemesek, nőiesek, természetesek.

Hasznos adatok a teherautóról

Komoly változások várhatók a logisztikai ipar- ágban a következő 5-10 évben – prognosztizálja a járműkövető rendszerek fejlesztésével foglalkozó WebEye Telematics Group. Csak hazánkban majdnem 500 ezer tehergépjármű szolgál és alkalmaz valamilyen telematikai (számítógép-vezérlésű irányítástechnikai) rendszert, így e digitális technológiák fejlődése távlatos jövő előtt áll. „A közeljövőben a legtöbb járműbe beépítenek adatgyűjtésre alkalmas hardvereket, és az adatok révén többek között a költségoptimalizálást eredményező felsővezetői döntéseket segítsük” – mondta a tozsdeforum.hunak Tóth Levente kereskedel- mi igazgató.

Bocuse d’Or és közétkeztetői(!) szakácsverseny

2018. február 7-9. között Budapesten, a Hungexpón rendezik meg ismét a közép-kelet-európai régió egyik legjelentősebb szakkiállítását, a tartalmas szakmai programokkal tarkított Sirha csomagolóipari, sütő-, cukrász- és élelmiszeripari, szálloda- és vendéglátó-ipari, valamint gasztronómiai szakkiállítást. A 2016-os, sikeres Sirha-ra 374 kiállító érkezett, s 34 országból 20 ezren érdeklődtek a há rom nap során. Ízelítő az idei programokból (bővebben lapunk 24. oldalán!): komplex technológiai sor az áru érkezésétől a csomagolásig; Enterprise Europe Network B2B szakembereknek; Innovációs Termékverseny; Bocuse d’Or magyar döntő, az Omnivore Budapest és az International Catering Cup magyar döntője, továbbá a Közétkeztetési Szakácsverseny döntője; konferenciák.

Szerkesztette: Kohout Zoltán