Sok a csalás, már világnap is figyelmeztet

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 18.

Az élelmiszerek és azok megtermelésének egész folyamata – az élelmiszerlánc – biztonságának fenntartása folyamatos aktív jelenlétet és figyelmet igényel, mivel az élelmiszer-hamisítás világviszonylatban a második legjelentősebb feketegazdasági tevékenység. Az ipar fejlődése, emellett a csalók, hamisítók rendre új trükkjei miatt elengedhetetlen a hatósági munka fejlesztése is. Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól, miután az ENSZ e napot jelölte ki e célok világnapjává.

Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és azért elkötelezett szervezetként üdvözli az Élelmiszer-biztonsági Világnap bevezetését – adta hírül a szakminisztérium. Az élelmiszer-biztonság kiemelten fontos a mindennapokban. Hiánya komoly veszélyt jelent az emberi egészségre, egyúttal jelentős gazdasági kárt is okozhat.

Az Élelmiszer-biztonsági Világnap bevezetését elsőként Awilo Ochieng Pernet, a Codex Alimentarius Bizottság elnöke vetette fel 2015-ben, végül az ENSZ tavaly decemberben megszavazta, hogy az idei évtől június 7-e az élelmiszer-biztonsági világnap.

Magyarországon az élelmiszer-biztonság kiemelt terület, aminek fontosságát az Európai Unióban az elsők között ismerte fel a kormány. Az élelmiszerlánc védelmének egyik jelentős lépése volt, hogy 2012-ben megalakult a teljes ágazatot komplex módon felügyelő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), majd 2013-ban elfogadták az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát is.

Az élelmiszerlánc biztonságának fenntartása folyamatos aktív jelenlétet és figyelmet igényel, mivel az élelmiszer-hamisítás világviszonylatban a második legjelentősebb feketegazdasági tevékenység. Az élelmiszeripar fejlődése, emellett a csalók, hamisítók rendre új trükkjei miatt elengedhetetlen a hatósági munka fejlesztése is. Ebben kulcsfontosságú többek között a Nébih laborhálózatának állandó korszerűsítése is.