A CSAOSZ évértékelője

Örömhírrel indult a tavalyi év

A WPO a 2018. évi három életműdíj egyikét a CSAOSZ korábbi elnökének, Galli Miklósnak ítélte oda. Méltatásában a magyarországi és európai szintű iparfejlesztésben végzett maradandó munkája mellett a hazai és nemzetközi szakmai-közéleti szemléletformáló munkáját is kiemelték.

Irányelvekről tudni való, hogy nemzeti jogrendbe átültetésük – a tartalom változatlansága mellett – kötelező, határidőhöz kötött, a honosítás módja azonban a kormányok hatáskörébe tartozik. De haladjunk sorban!

A csomagolási és csomagolási hulladék irányelvből három lényeges elemet célszerű kiemelni

Másodszor: 2025 és 2030. évi határidővel a csomagolási hulladékok gyűjtésének és hasznosításának irányszámait jelentősen megemelte. (1. táblázat)


1. táblázat

A CSAOSZ a PPWD tartalmának ismeretében részletes elemzőmunkát végzett a jelenlegi hazai jogrend és a PPWD előírásainak egybevetése után koncepcionális tervet dolgozott ki a követelményeknek megfelelő új struktúra formájára. E munka eredményének tekinthető az, hogy a 2020-ra honosítandó PPWD jogalkotási munkába az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) a CSAOSZ meghívást kapott.


2. táblázat

Érdemes kitérni a SUP irányelv két lényeges elemére. Ez az irányelv szintén foglalkozik egyes csomagolószerekkel és az EPR rendszert is kötelezően alkalmazandónak nevezi meg. A csomagolószerek esetében fontos deklarálni, hogy a helyben elfogyasztott, illetve elvitelre szánt készételek csomagolószereire vonatkozik a szabályozás.

A SUP irányelvben leírt EPR rendszer megint csak különbözik a PPWD-ben meghatározottól, mégpedig annak költségösszetevőit illetően. Az európai jogalkotók a pénzügyi terhet a termékgyártók hatáskörén túlnyúló, utcai (tengerparti) szemétgyűjtés költségei fedezésére is ki kívánják terjeszteni. A kiterjesztett gyártói felelősség elve ugyanakkor azt jelenti, hogy a gyártó a termékét – mi esetünkben a csomagolását – a hulladékhasznosítás mindenkori legjobb gyakorlata figyelembevételével tervezi meg. Erre van a gyártónak ráhatása. Az utcai, tengerparti szemetelés kérdése nem termékgyártói hatáskör, a környezet rendben tartásáért a települések hatóságai felelősek.

Növekedés, eredmények

Ugyanebben az időszakban az export 9%-os értékben mért növekedést tud felmutatni, ami az előzetesen becsült GDP bővülésének a duplája, de a forint gyengülésével korrigálva is 5% feletti gyarapodást lehet regisztrálni.

Keserű hír az örömben ugyanakkor az, hogy az állami támogatással létrejövő és a magyar piacra újonnan belépő gyártókapacitások mellett a csomagolóipar legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozói köre nem kap exportfejlesztési kormányzati segítséget. Márpedig a telített magyar piacon a KKV-k egymás elleni harca, az öngyilkos negatív árverseny elkerülésének hatékony ellenszere az export növelése. A CSAOSZ már évek óta segíti elsősorban tagvállalatait a külföldi kiállításokon való közösségi részvétel szervezésével, menedzselésével. Ennek szellemében vettünk részt 2014-ben és 2017-ben az Interpackon, 2012-ben és 2015-ben a FachPackon, tavaly pedig Kölnben az Anuga FoodTec-en.

Végül a szakmai sikerekről

Sikerükkel az elmúlt húsz évben nyert WorldStar díjak száma 108-ra emelkedett!A WorldStar Student Csomagolástervezési Diákversenyen pedig Boda Stefánia, az Óbudai Egyetem már végzett hallgatója kapott elismerő oklevelet.

Hungaropack 2019

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség 2019-ben 36. alkalommal hirdeti meg a Csomagolási Világszövetség (WPO) által nemzeti rendezvényként elismert HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyt.

A HUNGAROPACK 2019 két kategóriában kerül lebonyolításra:

– II. Szállítási csomagolás. Mindkét kategóriában pályázni lehet a 2017. június 1. és 2019. május 17. között sorozatgyártási technológiával előállított, illetve rendszeres forgalomba bevezetett:

b) csomagolóanyaggal, amennyiben az közvetlenül felhasználható termékek burkolására, egységbefogására, díszítésére vagy a külső hatások elleni védelemre (pl. fóliák, fóliatársítások stb.),

A nevezések beérkezési határideje: 2019. május 17.

 

Elhunyt Polhammer Győző, a CSAOSZ korábbi társelnöke

Polhammer Győző vezetésével és az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság támogatásával valósult meg az anyagmozgatás és raktártechnológia terén számos jelentős hazai fejlesztés és ahhoz kapcsolódó beruházás. Raktártechnika területén• 1967-ben került sor a ma is jól ismert és alkalmazott DEXION állványrendszerek gyártási jogának megvásárlására, valamint a salgótarjáni gyártás és értékesítés megszervezésére, piaci bevezetésére, majd

  • ezt követte a ’70-es években a HILO nehézállványrendszerek ugyancsak hazai gyártásának és alkalmazásba vételének irányítása.
  • Az anyagmozgatás területén előbb • a KING függő konvejorok,
  • majd a RAPISTAN görgőspálya-rendszerek licencének megszerzése, magyarországi gyártásának meghonosítása,
  • 1984-ben pedig az ASCON görgős szállítópályák kifejlesztésének irányítása és alkalmazásának bevezetése köthető nevéhez.

Magyarország évtizedekig egyetlen szakmai folyóiratának, az A+CS Szerkesztőbizottságának 1980-tól tagja és 1988-től felelős kiadója is volt. Szakmai közéleti munkája keretében több feladatot is vállalt, így:

  • 1980-tól a MTESZ Központi Anyagmozgatási és Csomagolási Bizottságának tagja,
  • 1992-től a MTESZ Logisztikai Bizottságának elnöke,
  • 1997-től a Miskolci Egyetem az Anyagmozgatás és Logisztika Oktatásért-Kutatásért-Fejlesztésért Alapítvány kuratóriumának volt tagja.

A Munka Érdemrend kormánykitüntetés mellett több OMFB, MTESZ szakmai kitüntetés birtokosa. A CSAOSZ „A szakmáért” elnevezésű életműdíját 2008-ban vehette át.

Nagy Miklós

anyagmozgatás csomagolás csomagolóanyag csomagolóeszköz csomagolóipar hulladék kiállítás műanyag palack raktár