fbpx

A hibátlan CMYK

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 17.

Személyre szabott modellek és pontos leírás a kívánt szín létrehozásához.

Amit Anders Nyström, a svédországi Göteborgban található Göteborgstryckeriet printers műszaki vezetője nem tud a CMYK-ról (a nyomdai alapszínek angol elnevezésének – Cyan, Magenta, Yellow és blacK– kezdőbetűi), azt nem is kell tudni. A magazin Invercote Creato 260 g/m2 felülettömegű, kartonra nyomtatott borítóját kezünkben tartva azt kértük Anderstől, magyarázza el, mi kell a tökéletes négyszín-nyomtatási reprodukció elkészítéséhez. A titok nyitja a személyre szabott és optimalizált eredeti – plusz egy olyan szeparációs – modell, amely pontosan leírja, hogy milyen szín jön létre elő egy adott CMYK-kombinációból.

1. Hozzon létre egy modellt!

Első lépésként, a végső nyomtatás feltételeivel készült tesztnyomat alapján, hozzon létre egy CMYK szeparációs modellt. A modell alapjául egyszerűen vegye fel a teljes nyomtatási folyamat „ujjlenyomatát”. A szabványos profilok ritkán írják le a kartonra történő nyomtatás kondícióit.

2. Szerezze be a forrásprofilt!

Ahhoz, hogy az eredeti színét az adott színtérről egy másikra alakíthassuk át, ismerni kell a forrásprofilt. Erre feltétlenül szükség van a feldolgozáshoz. Ha hiányzik az információ, akkor csak lehetséges forrásprofilok tesztelésével lehet kitalálni, hogy milyen volt az eredeti. A CMYK a hagyományos négyszín-nyomtatásban használt színterület, és kisebb terjedelmű, mint például a számítógép képernyőjén használt RGB (vörös, zöld, kék).

3. Optimalizáljon!

Optimalizálja az eredetit. A maximális színtartomány beállításához állítsa be az RGB értékeket feketére (0) és fehérre (255), feltéve, hogy a kép tartalmaz fehéret és feketét. Ellenkező esetben növelje meg az árnyék és a csúcsfények közötti kontrasztot. A tisztább színvisszaadás érdekében távolítsa el a felesleges szürke-komponenseket is. Minden képoptimalizálást RGB vagy RAW (kamera) formátumban kell végrehajtani.

4. Növelje a részleteket!

Állítsa be a képméretet, és alkalmazzon képélesítő szűrőt. A hatékony felbontás akár 600 dpi (pont/hüvelyk) is lehet, és az óvatos digitális élesítés növelheti a nyomat részletgazdagságát.

5. Használja a megfelelő formátumot!

Az eredetit PDF/X formátumban küldje lemezkészítéshez, mert ez a nyomtatási információk cseréjére vonatkozó szabványos formátum. A PDF/X-4 a legjobb minőségben őrzi meg a transzparenciát, valamint a nyomtatási folyamathoz optimalizált és színek átalakításához szükséges fontos információkat.

Forrás: INSPIRE 2/2018.

Fordítás: LUPE Magazin