fbpx

Élelmiszer-logisztikai kisokos a Dachsertől

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 20.

90 000 tonna áru, 40 000 küldemény, 2,5 millió kilométer: ez a Dachser élelmiszer-logisztikai teljesítménye számokban. Mint minden szektorban, a német hátterű szállítmányozási szolgáltató az élelmiszer-logisztika terén is a kiválóságra törekszik mind a minőség, mind a megbízhatóság tekintetében. Lássuk, melyek az élelmiszer-logisztikai szektor legkomolyabb kihívásai és érdekességei! A kérdések megválaszolásában a Dachser Food Logistics üzletágának vezetője, Darvasi Árpád volt a segítségünkre.

Melyek a legfontosabb jellegzetességek, amelyekre fi gyelni kell az élelmiszerek raktározása és szállítása során?

– A legfontosabb szempont minden élelmiszer kezelése során a higiénia és a hőmérséklet. Komoly elvárásoknak kell megfelelnünk a beszállítási, raktározási, szállítási folyamatok során, hiszen – különösen a hőmérséklet-érzékeny áruk esetén – minden ponton biztosítanunk kell a hűtött környezetet, hogy az általunk kezelt áruk minősége kifogástalan maradhasson. Gondoljunk csak bele, hogy akár egy egyszerű átrakodás során is milyen fontos a megfelelő hőmérséklet, mondjuk a tejtermékek vagy akár a húskészítmények esetében.

Milyen típusú árukról, árucsoportokról van szó?

– A raktárak polcain ne csupán konzerveket képzeljünk el, hosszú sorokban. Hűtött környezetet nem igénylő (általában úgynevezett kettős csomagolású élelmiszerek), illetve hűtést igénylő árutípusok szerint csoportosítjuk a termékeket, melyek között tej-, hús- és édesipari termékeket, valamint alapanyagokat és késztermékeket tárolunk és szállítunk. Ezeket 2 és 7 fok közötti hőmérsékleten szükséges kezelni a folyamat minden egyes pontján.

Hogy lehet leírni egy termék útját a gyártótól az áruházak polcáig?

– Képzeljünk el egy hűtést igénylő árutípust, például egy doboz gyümölcsjoghurtot. A tartalma hűtésre szorul, míg csomagolása érzékeny, könnyen sérül. A joghurtok általában raklapokra helyezve, fóliázva kerülnek a hűtött raktárba, természetesen megfelelő hőmérsékletre hűtött kamionokon. A pakolás szintén hűtött térben zajlik, hogy a hőmérséklet-különbség véletlenül se rontson a minőségen. A raktárból ismét hűtött kamionra, majd az ügyfél kérésének megfelelő időpontban (akár hétvégén is) az áruházak polcaira kerülnek.

Milyen trendek és ügyféligények jellemzik jelenleg az élelmiszer-logisztikát?

– Az ügyfelek igényei és a trendek összevágnak: jelenleg minden szektorban, ahogy nálunk is, a komplex szolgáltatásokat keresik: import és export, raktározás, hozzáadott értékű szolgáltatások, terítés, illetve a gyűjtőszállítmányozási szolgáltatásaink a legnépszerűbbek. Ami pedig alapjaiban határozza meg a trendeket, az a kényelmi szempont, az elektronikus szolgáltatások, a folyamatos nyomonkövethetőség.

Mi az az Európai Élelmiszer Hálózat, és hogyan segíti azt, hogy az asztalunkra kerülő ételek frissek és finomak legyenek?

– A hőmérséklet- szabályozott szállítási hálózat lehetővé teszi az élelmiszer-szállítmányok 34 európai országba történő szállítását.

Rendszeresen ütemezett útvonalakkal és több mint 220 telephellyel megbízható, gyors és gyakori kiszállítást biztosít ügyfeleinek egész Európában a szállítmány méretétől vagy mennyiségétől függetlenül.