fbpx

Megépül a világ legnagyobb cobot-központja

Írta: Csomor Zsolt - 2020 február 12.

Simon Kollerup, Dánia ipari, pénzügyi és gazdasági minisztere bejelentette, hogy a Mobile Industrial Robots (MiR) és az Universal Robots (UR) egy 32 ezer m2-es új „cobot központon” fognak osztozni Odense városában.


Forrás: MiR

A Mobile Industrial Robots (MiR) és az Universal Robots (UR) közös anyavállalatuk, a Teradyne pénzügyi támogatásával 50 ezer m2 építési területet szerzett Odense-ben, ahol 36 millió dollár befektetéssel nagy cobot központot építenek fel a világ „cobot fővárosában”. Az együttműködő robotok, másnéven cobot-ok az egyik leggyorsabban fejlődő terület az ipari automatizációban. A cobotok olyan felhasználóbarát robotok, amelyek biztonsági ellenőrzés nélkül képesek szorosan együttműködni az emberekkel, ezzel javítva a munkakörnyezetet és a termelékenységet.

Nem az első eset, hogy a MiR és az UR tulajdonosa pénzügyi támogatást biztosít a dániai robotika fejlesztésére. Ezidáig a Teradyne több mint fél milliárd dollárt fektetett be a két új, gyorsan fejlődő robotikai vállalatba.

Az építkezés Odense ipari negyedében, a UR jelenlegi központjának közelében található, amely így szintén az új cobot központ része lesz. A két vállalat önálló egységként folytatja a munkát azzal a céllal, hogy az új alkalmazottak bevonzásával elősegítsék az elkövetkező években várható folyamatos növekedésben rejlő lehetőségek kiaknázását.

A dán robotikai ipar virágzik, az Odense Robotikai Szakszervezet 2019-es évi felmérése szerint jelenleg 8500 ember dolgozik a dán robotikai cégeknél, közülük 3900-an Odense-ben.

Ha az iparág továbbra is követi a növekedési előrejelzéseket, a dán robotikai ipar 25 ezer embert fog 2025-re foglalkoztatni a Damvad dán elemző vállalat szerint.