fbpx

Fontos az árufuvarozás folytonosságának megtartása!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 23.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a Kormány koronavírus-járvány kapcsán tett gyors intézkedéseit, valamint – mintegy 400 ezres, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tevékenykedő tagságát képviselve – a gazdaság újraindításáért felelős munkacsoporttal is konstruktívan együttműködik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) március 16-án átfogó, 18 oldalas elemzést készített a járványhelyzet agráriumra vonatkozó várható kihatásairól. Ebben az egyik legsürgetőbb pontként fogalmazta meg az áruszállítás folytonosságának biztosítását. Az operatív törzs ezt követő döntése értelmében – bizonyos feltételek betartásával – lehetővé vált, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhassanak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt. Mindez egyebek közt az élő állatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága miatt is fontos lépés. A vállalkozásokra is vonatkozó hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is komoly jelentőségű.

A gazdaság újraindításért felelős munkacsoport március 17-én tartotta meg alakuló ülését, amelyen az agrárium képviseletében részt vett Nagy István agrárminiszter, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a NAK elnöke is. Az agrárgazdasági kamara az eltelt napok fejleményei, a tagok által kapott jelzések és felvetések alapján az ülés óta további javaslatokat fogalmazott meg – az Agrárminisztériummal együttműködésben – az akciócsoport számára. Ezek között szerepelnek rövid távú beavatkozást igénylő javaslatok, többek között a tavaszi munkák folytonosságának és a gazdasági szereplők fizetőképességének biztosítása érdekében. Emellett a NAK hosszabb távú javaslatokat is tett az akciócsoport felé, érintve mások mellett a különböző hatósági bizonyítványok, engedélyek meghosszabbítását, valamint a támogatási lehetőségeket is.

A mintegy négyszázezer taggal rendelkező agrárgazdasági kamara a tagsága körében online kérdőíves felmérést indított, valamint létrehozott egy hotline telefonszámot is (+36 1 803 62 33). A tagoktól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, azokra a továbbiakban is számít a köztestület. A gazdaság újraindításáért felelős munkacsoport folyamatosan egyeztet a magyar gazdaság kulcsszereplőivel, így az agrárgazdasági kamarával is, a testület felé folyamatosan javaslatokkal fogunk élni az ágazat érdekében.

Mint Bártfai-Mager Andrea miniszter, a munkacsoport vezetője a nyitó ülésen hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja a gazdasági élet szereplőivel egyeztetést, ami a világjárvány hatására kialakult gazdasági helyzetben elengedhetetlen, hiszen nem csak a felmerült problémákat kell megoldani, de a járványhelyzet egyes problémákat más megvilágításba helyez, és új lehetőségeket is teremt.