fbpx

Talán átalakított repülőgépek segíthetnek a betegeken

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 01.

Egy új koncepció szerint nem lehetetlen, hogy magasnyomású kamrává alakítva a földön parkoló repülőgépek központi szerepet kaphatnak a kritikus állapotú koronavírusos betegek kezelésében.

A búvárfelszereléseket gyártó Lungfish Dive Systems kezdeményezést indított annak felmérésére, hogy hiperbár oxigénterápia (HBOT) alkalmazásával csökkenthető-e a COVID-19-ben szenvedő betegek halálozási aránya. Dr. Daniel Reynolds, a társaság alapítója azután rukkolt elő az ötlettel, miután egy tanulmány rámutatott, mennyire alacsony hatékonysággal gyógyítja meg a súlyos állapotú koronavírusos pácienseket a lélegeztetőgéppel folytatott, hagyományos terápia.

A HBOT keretében alkalmazott túlnyomásos (hiperbár) kamrákat általában a légzési nehézséggel járó állapotok kezelésére használják a testen kívüli légnyomás növelésével. A magasabb nyomás több levegőt juttat a tüdőbe, ezáltal a szervezetnek kevesebb erőfeszítésre van szüksége, hogy befogadja a létfontosságú légnemű anyagot.

Reynolds szerint, amennyiben a teóriája megerősítést kap, a kezelés eszközeként akár a személyszállító repülőgépek is kiváló szolgálatot teljesíthetnének, olvasható a Daily Mail Online oldalán, valamint a GyártásTrend fordításában. A világon jelenleg korlátozott számú hiperbár kamra létezik, mert azokat csak nagyon speciális orvosi és a búvárkodással kapcsolatos helyzetekben használják. Reynolds és csapata úgy véli, hogy a repülőgépek ezekre a fülkékre megfelelő alternatívát jelenthetnek, mivel a ritkább levegőjű magasságokban hasonló módon szabályozzák bennük a légnyomást, hogy az utasok oxigénellátása zavartalan maradjon.

Reynolds több repülőgépgyártóval tárgyalt arról, hogy milyen lépéseket kellene megtenni a gépmadarak kórházakká történő átalakításához, melynek során az ülések eltávolításával tulajdonképpen földön veszteglő, túlnyomásos kabinná változtatnák őket.