fbpx

Abszolút rekord a vasúti konténerszállításban

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 22.

Májusban megdőlt az abszolút rekord a vasúti konténerszállításban a Kína-Európa útvonalon, számolt be erről a China National Railway Group. A vállalat ezen időszak alatt 1033 szerelvényt fogadott és indított útnak, amelyekkel összesen 93.000 TEU-nyi árut szállítottak. 

Az 1033 kiszolgált vonat éves viszonylatban 43%-os növekedést jelent. Májusban Kínából Európába 556 szerelvényt indítottak, amik összesen 50.000 TEU-t szállítottak. Ez 52%-kal több, mint előző év májusában. A konténerek rakottsági mutatója 99,9%-t tett ki.

Ellenkező irányba 447 vonatszerelvényt indítottak (+39%) 43.000 TEU rakománnyal (+44%). Az EU-ból Kínába haladó szerelvények esetében a rakottsági mutató 96,4%-t ért el (2014. és 2016. között a vonatok rakottsága 50% körül mozgott).

Az ezen útvonalon küldött rakományok volumenjének növekedéséhez több tényező is hozzájárult: a koronavírus-járvány, az orvosi áruk iránti szükséglet növekedése, valamint a korábbi légi és tengeri szállítású áruk egy részének átvétele a szárazföldi szállítmányozás által. Köszönhető továbbá a nemzetközi rakományáteresztő-képesség növekedésének, a leegyszerűsödött eljárásoknak és az infrastruktúrában történt befektetéseknek is, olvasható a trans.iNFO oldalán.

A májusban Európába küldött főbb árucikkek gyógyszerek és orvosi termékek voltak. Ezalatt a kínai vonatok összesen majdnem kétmillió orvosi terméket szállítottak: maszkokat, védőruhákat, érintésmentes hőmérőket és védőszemüvegeket.