Platform egyszerűsítheti a konténerszállítást

A berlini Forto start-up létrehozott egy konténer-foglalási platformot. A megoldás új szintre emeli az áruszállítást, és lehetővé teszi a feladóknak, hogy az alaptevékenységükre összpontosíthassanak.

Kép forrása: Bartosz Wawryszuk

A Forto céget, amely a közelmúltig FreightHub néven működött, 4 évvel ezelőtt alapította Ferre Heilemann, Erik Muttersbach, Michael Wax és Fabian Heilemann: napjainkban már több mint 2500 ügyféllel rendelkezik, és világszerte 300 embert foglalkoztat.

Az start-up vállalkozás nem rendelkezik saját teherautóval vagy hajóval az áruk szállítására: olyan platformot hozott létre, ami átfogó szolgáltatást tesz lehetővé a feladó számára. Lefedi a teljes folyamatláncot az ajánlattól a foglalásokig, a dokumentumkezelésig, a követésig és az ellátási lánc adatainak elemzéséig.

A szakértők becslései szerint évente mintegy 200 millió konténert szállítanak világszerte. Azonban eddig a globális rakományüzletet a megbízhatatlanság és a káosz jellemezte. Időnként olyan is előfordult, hogy a szállítóhajó – amit az ügyfelek lefoglaltak – meg sem jelent, magyarázta a Morgenpost-nak adott egy interjújában Michael Wax, a berlini start-up egyik alapítója. A Forto szerint ez többek között az ipar alacsony digitalizálása miatt történhetett meg.

Ez azonban megváltozik a berlini start-up vállalkozás által létrehozott platformnak köszönhetően: a szállítások pontossá, átláthatóvá és megbízhatóvá válhatnak, és a vele járó formalitások az ügyfél oldaláról nézve minimalizálhatók lesznek, olvasható a Trans.INFO oldalán. Erik Muttersbach véleménye szerint eddig egy konténer kezeléséhez átlagosan 30–60 e-mailt kellett küldeni a szükséges dokumentációval.

A szállítási folyamatok egyszerűsítésének köszönhetően a feladók saját tevékenységükre koncentrálhatnak, és nem kell a logisztikával foglalkozniuk. Sőt mi több, a tengerentúli érdekek még a kisvállalkozók számára is lehetségesek lesznek, akiknek ezek az eljárások összetettségük miatt korábban ez csak álom volt.

áruszállítás hajózás konténer-foglalási platform konténerfoglalás konténerszállítás szállítmányozás