fbpx

Háromlépcsős átmenet előzi meg a teljes vámvizsgálatot

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 30.

Az Egyesült Királyság visszavonta tervét, miszerint 2021 januárjától teljes mértékben ellenőrzik az Európai Unióból érkező árukat a határon. A brit kormány a vámhatóságok rugalmas eljárásrendszerén dolgozik, és 2021. július 1-jéig három szakaszban vezeti be az új határellenőrzést.

 

 

A brit kormány megértette: nem várható el, hogy a vállalkozások megbirkózzanak a Covid-19-rel, és ezzel egyidejűleg szembesüljenek azzal a kilátással, hogy a Brexit utáni átmeneti időszak végén zavarok lehetnek a határon, jelentette be Michael Gove, a brit kabinethivatal minisztere.

A teljes ellenőrzés helyett a brit kormány ideiglenes könnyített üzemmódot vezet be az Egyesült Királyság kikötőiben, olvasható a Financial Times oldalán, valamint a trans.iNFO fordításában.

 

Háromlépcsős átmenet

2021 januárjától a szokásos árukat (a ruháktól az elektronikáig) importáló  kereskedőknek fel kell készülniük az alapvető vámkövetelményekre, és 6 hónap áll rendelkezésre a vámárunyilatkozatok kitöltésére. Bár az összes behozatalra tarifákat kell fizetni, a befizetések a vámárunyilatkozat meghozataláig elhalaszthatók. Bizonyos termékeket, például az alkoholt és a dohányt ellenőrizni fogják.

A vállalkozásoknak azt is fontolóra kell venniük, hogyan számolják el az importált áruk HÉA-ját. A rendeltetési helyen vagy más jóváhagyott helységben fizikai ellenőrzéseket is végeznek minden magas kockázatú élő állat és növény esetében.

2021 áprilisától az összes állati eredetű termék (POAO), valamint minden szabályozott növény és növényi termék szállítása előzetes bejelentést és a vonatkozó egészségügyi dokumentációt kívánja meg.

2021 júliusától pedig az összes szállítmányozónak a behozatali ponton nyilatkozatot kell beadniuk, és meg kell fizetniük a vonatkozó tarifákat. Teljes biztonsági és védelmi nyilatkozatokat kell benyújtani. Az SPS-termékek esetében növekszik a fizikai ellenőrzés és a mintavételezés: az állatok, növények és termékeik ellenőrzésére most a GB határellenőrző állomásokon kerül sor.

 

A britek nem kérnek hosszabbítást

Mivel London hivatalosan is megerősítette, hogy nem kíván élni a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítására szánt átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségével, fel kell gyorsítani a tárgyalásokat Nagy-Britanniával, közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság az intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja időt biztosítani a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

A brit döntést az EU tudomásul vette, azonban kérés esetén továbbra is nyitott az időszak kiterjesztésére.