fbpx

A Hyundai úttörő a hidrogénhajtású teherautók tömeggyártásában

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 15.

Megérkeztek Európába az első Hyundai hidrogén meghajtású teherautói. Az első 10 vontatót Svájcba szállítják, ahová a következő 5 évben akár 1600 darab is érkezhet. A Hyundai egyetlen töltéssel 400 kilométert is képes megtenni.

 

Még nagyobb hatótávra törekszik a Hyundai

A dél-koreai társaság tavaly októberben jelentette be a nagy mennyiségű hidrogén üzemanyagcellával működő vontatók megrendelésének végrehajtását. Ezzel 1600 darab Xcient teherautó kerül a svájci H2 Energy céghez, ami a megújuló forrásokból származó hidrogén előállítására és szállítására szakosodott.

A társaság a tehergépjárműveit a jövőben az ügyfelei rendelkezésére bocsátja (például benzinkutak üzemeltetői és a kiskereskedelmi vállalkozások) díjat számítva fel a használatáért.

A teherautókat 190 kW-os üzemanyagcellás motor hajtja, s egyetlen töltéssel 400 kilométert képesek megtenni, olvasható a trans.iNFO oldalán. A társaság azonban bejelentette, hogy olyan hosszútávú modellen dolgozik, amely akár 1000 kilométert is képes lesz megtenni. Az Xcient töltése 8-20 percet vesz igénybe, maximális sebessége pedig 85 km/h.

 

 

Svájcban bejött

Ahogy arra a Hyundai rámutatott, az üzemanyagcellás technológia különösen jól alkalmazható a kereskedelmi szállításokban és a logisztikában, mivel nagy távolságokat képes lefedni, és rövid töltési idő.

Ez nem  új technológia. A szakértők már 2019-ben láthatták a szállítmányozás jövőjét. Yorick Ligena, a Lausanne Politechnikáról (EPFL) kijelentette, hogy ez a megoldás a teherautós szállítások forradalmasítása, és ezeknek az újításoknak a rendelkezésre állása a következő 5 évben várható.

A média arra is rámutatott, hogy a Hyundai az első, aki tömeggyártásban állít elő hidrogénhajtású teherautókat. Európai terjeszkedési helyszíneként Svájcot választotta: nem is véletlenül, hiszen ott nincs nulla károsanyag kibocsátású adó a járművekre.

Kép forrása: Hyundai Trucks