3D nyomtatású vegán lazac Bécsből

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 02.

A bécsi Legendary Vish startup növényalapú hal- és tengeri gyümölcsökkel foglalkozik, első projektjeként vegán lazacfilével állt elő. Céljuk egészségesebb és ízletesebb halalternatívákat nyújtani. A startup összeállt a holland 3D nyomtatógyártó FELIXprinters-szel, együtt dolgozzák ki a finomságot, hogy az textúrában, színben és más karakterjegyeiben is pont olyan legyen, mint az igazi.

 

 

Az együttműködés és a várható eredmény hatalmas lépés lehet a fenntartható táplálkozás történetében. Ne felejtsük, hogy a tengeri kaják népszerűsödésével például a lazacgazdaságok jelentős része egyre kevésbé felel meg a szigorú környezeti, állatbarát stb. követelményeknek.

A céget idegi rendellenességeket gyógyító sejtalapú regeneratív medicinával foglalkozó európai uniós projekten (Training4CRM) dolgozó három azonos érdeklődésű diák hozta létre. Az EU-s projektben kifejlesztett extrudálás-alapú 3D nyomtatóeljárást felhasználták az új „halszeletekhez.”

A sejtalapú gyógymódot vizsgálva jöttek rá, hogy növényalapú nyomtatott proteinekre is hasonló technikák alkalmazhatók. A tengeri gyümölcsök szektort tanulmányozva, pedig egyértelművé vált a – halalapú termékeket növényi eredetű „halakkal” pótló – piaci rés.

 

 

Bele is kezdtek a terv megvalósításába.

A szükséges tápanyagok előállításához nincs szükség semmiféle hagyományos halászati megoldásra, így a technikával jelentősen csökkentik az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátását, a tengerek és óceánok kimerítését, vizek mérgezését. Ezeket főként a halgazdaságban használt antibiotikumok okozzák, amikre a vegán lazachoz értelemszerűen szintén nincs szükség.

A FELIXprinters a szükséges sejteket regeneratív orvosi célokra előállító 3DP platformot, hibrid bioprintert fejlesztett. A gép mindenféle bioprinting kutatáshoz jó, komplex kötőanyagok és fehérjék nyomtathatók, növényalapú halalternatívák dolgozhatók ki vele.

Azért döntöttek a 3DP mellett, mert hagyományos eljárásokkal lehetetlen komplex szerkezetű halpótlókat készíteni. A printelés változatos növényi biotintákkal, különböző nyomtatófejekkel történik. Így hozható létre például a lazacfilé semmivel sem összetéveszthető egyedi színe.

A Legendary Vish szerint a következő évtizedek élelmiszeriparának meghatározó trendje lesz az alternatív proteinek iránti keresletnövekedés. Egyelőre a környezeti és egészségügyi előnyökre összpontosítanak, de a következő lépésben már a gazdaságossággal is foglalkoznak. A hús- és halalternatívák csak kedvező áron lehetnek valódi alternatívák.

Forrás: freedee.blog.hu